На 20-ти април 1876 година по стар стил (2 май

...
На 20-ти април 1876 година по стар стил (2 май
Коментари Харесай

На този ден: Георги Бенковски обявява преждевременно началото на Априлското въстание

На 20-ти април 1876 година по остарял жанр (2 май по нов стил) прибързано избухва Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица, Клисура, Стрелча, а в идващите дни и в Брацигово - 21-ви април, Перущица - 23-ти април, Търновски революционен окръг - 25-ти - 26-ти април. Организаторите целят въставане на цяла България против османското иго, продължаващо пет века.

Началото на Априлското въстание

Замисълът на Априлското въстание е осуетен от почналите арести. Неджиб ага идва в Копривщица от Пловдив на 19-ти април отпред на конна полицейска група с цел да стартира арестите на ръководителите на локалния революционен комитет. Тодор Каблешков дружно със своите съратници атакува конака, където се е открила турската част, надявайки се по този метод да попречи на полицейската акция. В разследване на завързалата се престрелка една част от турските заптиета отпред с Неджиб ага съумяват да се спасят и да избягат, само че друга част са убити.

Каблешков изпраща незабавно след нападението бързо писмо до Панагюрище, където са ситуирани ръководителите на IV революционен окръг. С писмото, кооето изпраща и на други места, той приканва всички българи към всеобщ протест.

" Кървавото писмо " - признакът на Априлското въстание
Това писмо оказва се като „ Кървавото писмо “ заради обстоятелството, че е подписано алегорично с кръвта на едно от убитите заптиета. Георги Бенковски афишира въстанието в Панагюрище незабавно след приемането на писмото.

Главен орган на въстанието става новооснован Военен съвет - IV революционен окръг. На него се разпореждат с изключение на управлението на военните дейности, също по този начин и основаването и одобряването на новата гражданска власт в града.

По това време Бенковски изпраща една чета отпред със стотника Иван Парпулов – Орчо челник, имаща за цел да реализира връзка сред Копривщица и Панагюрище и да подкрепи въстаниците в Стрелча.

Панайот Волов и Икономов отпътуват към североизточните региони на окръга незабавно след обявянето на въстанието.

Георги Бенковски, който в това време провежда своя конна тайфа, така наречен Хвъркова чета, се насочва към средногорските села Петрич, Поибрене, Мечка, Мухово и увлича локалното население във въстанието.

До края на май въстанието е потушено.

По време на Априлското въстание умират над 30 хиляди души, само че животът им има голямо значение за България. Светът обръща внимание на тяхната всеотдайност и отдава своето почитание към България.

Едни от най-великите хора в тази ера като Чарлз Дарвин, Виктор Юго, Достоевски, Толстой, Оскар Уайлд и други изразят отбраната си за българската идея. Тази международна реакция дава мотив на Русия да се засилва за решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 година тя афишира война на турската империя.

Това спомага за слагането на завършек на робството в България и на 3-ти март 1878 година се подписва Санстефанският кротичък контракт.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР