На 20 октомври 2018 г., от 11.00 ч., в Художествена

...
На 20 октомври 2018 г., от 11.00 ч., в Художествена
Коментари Харесай

На 20-ти октомври се открива зоналната изложба Струма

На 20 октомври 2018 година, от 11.00 ч., в Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “ – Кюстендил се открива деветнадесетото издание на Зонална галерия „ Струма “ . Тази година са показани 106 създатели с 207 творби на изкуството.
Преди 50 години, на 26 октомври 1968 година, в Галерията в Кюстендил се провежда първата обща галерия на художниците от районите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи). Тихата хубост на Струма и плодородните поля към крайбрежията ѝ са безконечният извор на ентусиазъм за Майстора и неговите следовници от разнообразни генерации – родени тук или трайно свързани с града и покрайнините му.
През 1977 година се открива статута на Изложбата, нейната честота и знак ( създател на знака е кюстендилският художник Кирил Гогов) . Предвижда се, с евентуално търсената символика на преминаващите поредно през трите окръга води на реката, изложбата да се провежда през една година на ротационен принцип в един от градовете – Кюстендил, Перник, Благоевград.
Зонална галерия „ Струма “ показва произведения от съвсем всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, статуя, приложно изкуство. По традиция преобладаващият род е живописният.
Дългият интервал от петдесет години битие на изложбата дава опция да се наблюдава независимото развиване на създателите , сред които се разчитат към този момент одобрени имена на българското изобразително изкуство. Освен представителността на района, Зонална галерия „ Струма “ е индикатор и за приемствеността на поколенията . Общите изложения постоянно са имали за цел да покажат новото и настоящото в художествения живот, новите имена, появили се в него, развиването на към този момент познатите такива.
Изложбата се провежда от Община Кюстендил и ХГ " Вл. Димитров - Майстора " , съобщи сътрудник от града за Actualno.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР