На 20 ноември започва Световното първенство по футбол в Катар.

...
На 20 ноември започва Световното първенство по футбол в Катар.
Коментари Харесай

Световното по футбол: Какво трябва да се знае за Катар

На 20 ноември стартира Световното състезание по футбол в Катар. Какви ограничавания важат там, какво би трябвало да се знае за облеклото, държанието на публични места и по време на мачовете? Най-важните въпроси и отговори.

Катар е остро подложен на критика поради положението на човешките права в страната. Там живеят към два милиона трудови мигранти, които са от небогати страни като Индия, Бангладеш или Непал. Същевременно те съставляват близо 95% % от цялото работещо население в Катар, а изискванията за труд и живот на тези хора постоянно са пагубни. Много от тях въобще не получават контрактуваното заплащане, живеят мизерно, нерядко с отнети паспорти.

При построяването на стадионите за Световното състезание по футбол, което ще се организира в Катар от 20 ноември до 18 декември, единствено за една година са починали повече от 6500 служащи, по данни на английския вестник „ Гардиън “.
И все пак Световното състезание ще се организира, а в емирството ще дойдат футболни почитатели от целия свят. Там гостите ще се сблъскат с редица въпроси. Ето някои от най-важните:

Само посетителите, които са в положение да си платят за място в ложа, ще могат да пият алкохол и по време на мача.
Освен това ФИФА е прокарала опцията да има зони за почитатели, където ще може да се пие бира и след 18,30 часа.

Кога и къде може да се пазари?
Моловете са идеалното място, където човек може да се скрие от горещините. Те са климатизирани и по предписание работят от 9:00 до 21:00 часа.

Важно е да се знае още, че в Катар почивният ден през седмицата е петък, а неделята е естествен работен ден.
Ще рече, че в петък преди обяд всички магазини са затворени, само че след петъчната молитва множеството от тях нормално отварят, също и заведенията за хранене. Само администрацията не работи.

Какво е значимо да се знае за облеклото?
В пътеводителите написа, че е желателно да се обличате „ консервативно “. Но има доста разнообразни показа какво тъкмо значи това. Във всеки случай коленете би трябвало да са покрити. А който възнамерява да върви на плаж, безусловно би трябвало да се запознае с разпоредбите: къпането без горна част на банския или без бански въобще не е разрешено.

Кои жестове би трябвало да се заобикалят?
В доста страни соченето с пръст към различен човек се приема за недоброжелателен жест. В Катар това се счита за доста непристойно и би трябвало да се заобикаля. Също по този начин не е признато да изразявате позитивното си отношение към нещо с вдигнат нагоре палец. Този жест, който в западния свят има позитивна конотация, в Катар е афектиран.

Разрешени ли са поздравите и целувките?
Ако мъж откаже да се здрависа с жена, това не е израз на пренебрежение. Просто религията не разрешава на мюсюлманите да подават ръка за привет на жена. Избягвайте прегръдките и целувките на обществено място. Това е неразрешено и могат да ви глобят, в случай че ви заловен.

Забранен е също сексът с извънбрачен сътрудник или партньорка – наказването за това може да бъде до 7 години затвор. Ще рече, че някой инцидентен секс контакт по време на международното състезание може да завърши със затвор. В Катар е неразрешен и хомосексуализмът, който също се санкционира със затвор до 7 години. Все отново емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани разгласи, че всички са добре пристигнали на международното състезание, в това число и хомосексуални.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР