На 20 май Имен ден имат дамите, носещи името Лидия.

...
На 20 май Имен ден имат дамите, носещи името Лидия.
Коментари Харесай

Жените, носещи това име, имат повод да почерпят днес

На 20 май Имен ден имат дамите, носещи името Лидия. Св. Лидия е първата християнка в Европа. 

Лидия била продавачка на багрени платове и слушала дружно с другите дами какво приказва Св. Павел Апостол по време на задачата си в нейния град. Тя и цялото и семейство се обърнали във вярата. Лидия приела Св.Павел Апостол да живее в дома им.( Деян. 16, 14-15). 

Лидия е името на кралство в антична Месопотамия (1200 година пр.н.е. - 323 година пр.н.е.), дом на именито богатия крал Крез. Първата жена наречена Лидия е християнска мъченица от I в. и съгласно историците това не е същинското й име, а обозначение че е лидийка, т.е. родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в рамките на персийската империя 323 година пр.н.е., жителите му не престават да се назовават " лидийци " до много по-късно.

Денят на мчца Лидия е 23 маpт. Празнува имен ден и на 20 май - денят на Св. Лидия - маркиран е в календара на Св. Синод. В Северна Гърция има населено място с това име и покрай него - прелестен храм и манастир на нейно име и в нейна чест.

Иконописецът е сърбин. Разминаването за деня на Св. Лидия евентуално идва от разликите в католическия и православния календар. На иконатата й проличава какъв брой красива е тя - излъчва толкоз покорност и деликатност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР