На 20 март Св. мъченица Фотина. Св. Фотина е същата

...
На 20 март Св. мъченица Фотина. Св. Фотина е същата
Коментари Харесай

Притча за кладенеца и водата

На 20 март Св. мъченица Фотина. Св. Фотина е същата онази самарянка, която съгласно Евангелието говорила с Христа при Иакововия извор.

По това време самаряните живеели на север от Иудея в палестинската линия от Средиземно море до река Йордан. Самаряните не са израилтяни, а примес сред асирийски преселници и завареното от тях немногочислено израилско население. Те признавали единствено Моисеевото петокнижие, без останалата част от Стария Завет. Но защото асирийците били идолопоклонници, то и самаряните прекалено много извращавали вярата. Затова била и огромна враждата им с иудеите, които се стараели ревниво да пазят чистотата на своята религия.

Господ Иисус Христос минава през Самария на път за Галилея и се стопира при бунар покрай град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода. Господ й споделя: "Дай ми да пия ". Самарянката се учудва, че един юдеин приказва с нея и дори я моли за вода, защото знае за непримиримата омраза сред самаряни и юдеи. Христос още веднъж се обръща към самарянката: "Да би знаяла дара Божий, и кой е Оня, Който ти споделя: дай Ми да пия, ти сама би изпросила от Него, и Той би ти дал вода жива ".

Под алегорията "вода жива " Господ схваща Себе Си и Своето обучение. Така Той сочи на хората, че би трябвало да оставят враждите между тях и да се извърнат към Него, към истинния път за избавление. Господ ни демонстрира, че би трябвало да обичаме и своите врагове, че би трябвало да вършим положително и на тези, които ни мислят злото. Но без живата вода на Христовото благовестие индивидите не могат да вършат положително. Те се заблуждават и от заварени неправилни верови и исторически наслоения, и от личната си греховна природа. Христос е този, който единствен може да даде истина и обич на грешниците, да укрепи духа им и да Ги научи на същинското Богопоклонение и служение на Бога.

В хода на диалога си със самарянката Господ й дава да разбере, че Той е Месията, който би трябвало да пристигна, че благовестието Божие, спасението Христово за света не е привилегия единствено за юдеите, за едно определено малцинство, а е за всички хора, колкото и неверни да са те.

В Христовата сказка със самарянката, както и изобщо в Евангелието Христово, се разкрива небесната пропаст на истинната и поучителна берекет. И дано запомним от тази сказка това, което можем да понесем в душата си - любовта към Бога и близък и вярата в Него, с цел да Му служим с дух и истина.

Имен ден честват през днешния ден Светла, Светлозара, Светлозар
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР