На 20 март от 19.30 часа ще се състои юбилейното

...
На 20 март от 19.30 часа ще се състои юбилейното
Коментари Харесай

Театър Кредо“ разлиства за 50-ти път Дневникът на един луд“

На 20 март от 19.30 часа ще се състои юбилейното 50-то зрелище на спектакъла „ Дневникът на един вманиачен “ по Гогол на Театър „ Кредо “ на сцена на Театър 199 „ Валентин Стойчев “.

Премиерата на „ Дневникът на един вманиачен “ на 17 октомври 2015 година отбелязва 50-годишния празник на знаковия столичен „ Театър 199 “, който е копродуцент на спектакъла и на чиято сцена той се играе с триумф от премиерата си до през днешния ден.

Спектакълът е отличен с номинации за национални награди „ Икар “ (2016) и „ Аскеер “ (2016), премия на интернационалния фестивал на моноспектакъла „ БГМОТ “ в Габрово (2016) и премия на интернационалния фестивал „ Пиеро “ в Стара Загора (2021).



„ Дневникът на един вманиачен “ e демонски комичен и печален театър за лудостта да проявиш достолепие в свят, миришещ на хилядарки.

Режисьор на спектакъла, създател на сюжета и съавтор на сценографията е Нина Димитрова. Публиката у нас и по света познава нейния неповторим креативен почерк в знаковите спектакли на Театър „ Кредо “ - „ Шинел “ по Гогол, „ Каквото направи дядо, все е хубаво “ по Андерсен, Дневникът на един вманиачен “ по Гогол, „ РевизорЪт “ по Гогол.



„ Дневникът на един вманиачен “ по Гогол е ослепителен образец за сполучлива креативна полуда, способна да разрушава клишета и да основава нови, невероятни светове.

Със своя театър Нина Димитрова основава нова звезда в българския спектакъл – Стелиан Радев. „ Дневникът на един вманиачен “, майсторски предпазен от Стелиан Радев под брилянтната постановка на Нина Димитрова, към този момент 8 години потвърждава, че няма „ дребни хора “, има хора без въображение.

През 2022 година се състоя сполучливата интернационална премиера на „ Дневникът на един вманиачен “ на фестивала „ Транс/Мисия “ в гр. Жежув, Полша, на който и интернационалната аудитория прибавя своите бурни овации за спектакъла.

Година преди да тикне 23-годишния Стелиан Радев в лудницата на Гогол, Нина Димитрова отваря за своя студент от НАТФИЗ клетката на именития „ Шинел “ по Гогол, в който двамата актьори към този момент 10 години бранят свободата на човешкия дух, у нас и по света.



През ноември 2022 година, дружно с Театър 199 „ Валентин Стойчев “, двамата актьори означават 30-тия празник на не остаряващия Гоголев „ Шинел “ и на Театър „ Кредо “, трансформирал се в емблема на самостоятелния спектакъл у нас.

Преди броени дни Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “ разгласи, че присъжда огромната премия на името на Георги Калоянчев „ Златен кукерикон “ за 2023 година на Нина Димитрова за трите сполучливи креативен десетилетия на учредения и управителен от нея Театър „ Кредо “, разнесъл славата на българския спектакъл и просвета по света.

Снимки: Стелиан Радев в " Дневникът на един вманиачен " на Театър Кредо, режисьор Нина Димитрова. Фотограф Георги Пасев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР