На 20-и декември 2021 г. беше публикуван анализът на последното

...
На 20-и декември 2021 г. беше публикуван анализът на последното
Коментари Харесай

По-конкуретно възнаграждение в друга компания е основната причина за текучеството на персонал

На 20-и декември 2021 година беше оповестен анализът на последното изследване на ManpowerGroup България „ Текучество на личен състав през 2021 година “ То има за цел да проучва и разпознава главните фактори за непринудено и общо текучество на чиновниците в България по време на една турбулентна година, белязана от Covid-19 и финансова рецесия, година.

В изследването се включиха 256 работодатели, опериращи в 14 бизнес бранша на територията на цяла България. Един от основните заключения е, че към 85% от всички респонденти показват, че нарастването на доброволното текучеството в тяхната компания се дължи на предлагани по-добри условия и по-високи хонорари от страна на други работодатели.

Невъзможност за професионално израстване и спорове на личностно равнище са последващи две най-често срещани аргументи за непринудено текучество през тази година. Съвсем малко са организациите, които означават, че доброволното текучество има нещо общо с измененията, наложени от Covid-19 пандемията.

Повече от 30% от интервюираните означават, че отдел „ Производство “ търпи най-високи равнища на текучество за 2021 година Най-честа промяна на работното място се следи при позиции като оператор на машина, складов служащ или различен нискоквалифициран личен състав.

Тази година, както и през първата година от пандемията, бранш „ Туризъм “ търпи високо равнища на текучество, както и сериозен отлив на експерти, които избират работа в напълно друга сфера. Трудната предвидимост в работата на засегнатите от Covid-19 сектори, най-много хотелиерство и ресторантьорство, покачват равнищата на текучество, както по насила поради намалелия размер на работа, по този начин и тъй като тези сфери са все по-малко атрактивни за претендентите за работа. “, споделя Мария Стоева, началник „ Продажби и бизнес развиване “.

Доброволното текучество е най-високо в областта на „ Телекомуникации “, последвани от чиновниците в центровете за споделени услуги. Едва 3,33% от чиновниците в областта на „ Здравеопазване “ са избрали да сменят работното си място през миналата година.

43% от работодателите, присъединили се в изследването споделят, че общото текучество през 2021 година е по-високо от това през 2020 година „ Високото непринудено текучество и повода номер едно за него, а точно по-добро заплащане на в друга компания, постоянно е и главната причина за преразглеждането на възнагражденията през тази година. “, споделя Мария Стоева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР