„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на

...
„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на
Коментари Харесай

Д-р Марков от Лондон: Новият мутирал щам на К-19 не е тих и заради него ситуацията е...

„ На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус “, това заяви в „ Преди всички “ епидемиологът доктор Петър Марков, учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина:

„ И - да, РНК вирусите мутират, това не е учудващо, той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е по какъв начин той мутира и до какво водят тези разновидности.

Това, което буди угриженост, е броят на тези разновидности в този вирусен вид – те са доста повече от това, което можем да чакаме и фактът, че доста от тези разновидности са съсредоточени в така наречен “спайт протеин “, който е основен за заразяване от вируса на клетките “, разясни експертът.

Според Марков тези разновидности са значими за действието на вируса и те трансформират състава на протеина, който кодират.

"Повечето разновидности са тихи, тези не са такива…Това прави обстановката необичайна…Но реакцията във Англия не е закъсняла. Те откриха разновидността откакто всекидневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се проучват, а Англия е водач в тази процедура.

За в този момент е незнайно за какво имаме подобен необикновен вирус, който бързо еволюира, евентуално в предишното - преди месеци, е заразил човек с доста слаб имунитет - угнетен или липсващ, и това е довело до дълга и хронична зараза и по този начин вирусът е еволюирал. "

По отношение на имунизациите Марков съобщи,че тези разновидности няма да се отразят на успеваемостта на готовите към този момент ваксини. Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за ковид, сподели още той, тъй като методите за създаване са известни от дълго време на науката за други разнообразни вируси и патогени.

"А новата ваксина не е е утвърдена за хора под 16 години, тъй като тя не е тествана върху деца. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР