На 20 февруари 2024 г. ще бъде пуснато движението през

...
На 20 февруари 2024 г. ще бъде пуснато движението през
Коментари Харесай

На 20 февруари пускат движението през тунел „Железница“ на АМ „Струма“

На 20 февруари 2024 година ще бъде пуснато придвижването през тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “. Съоръжението е с дължина към 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване. Дължината на всяка е към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и други

Тунелът е построен по нов австрийски способ. На денонощие са прокопавани към метър и половина във всяка тръба и незабавно по-късно е изграждана първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. „ Иван Рилски “, каквито са традициите в тунелното строителство. Изображенията на светеца са сложени първоначално и в края на двете тръби на оборудването. В момента светите изображения не са забележими, защото са покрити при построяването на вторичната обшивка на оборудването. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят служащите при строителството на обекта, а по-късно и всички пътуващи.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР