На 20 април ще видим първото от двете слънчеви затъмнения

...
На 20 април ще видим първото от двете слънчеви затъмнения
Коментари Харесай

Части от света наблюдават хибридно слънчево затъмнение

На 20 април ще забележим първото от двете слънчеви затъмнения през актуалната 2023 година, оповестява „ Си Ен Ен ”.

Рядкото „ хибридно “ слънчево затъмнение ще бъде приятност за окото на наблюдаващите го. Луната ще закрие Слънцето над Австралия, Източен Тимор и източните индонезийски острови.

Хибридното слънчево затъмнение е първото по рода си от близо 10 години насам.
По време на това рядко небесно събитие Луната ще премине сред Земята и Слънцето по подобен метод, че хората, намиращи се на тесния централен път на затъмнението, в това число елементи от Австралия, Източен Тимор и Индонезия, ще преживеят или пръстеновидно, или цялостно затъмнение според от това къде се намират по отношение на Луната.

Какво прави хибридното затъмнение неповторимо

Известно още като пръстеновидно-пълно затъмнение, хибридното затъмнение е функционалност на кривината на Земята и траекторията на придвижване.
Поради близостта си до Луната по това време, в някои региони тя ще наподобява със същия размер като Слънцето - изискванията за цялостно затъмнение. Хората на други места ще виждат Луната по-малка от Слънцето - при пръстеновидно затъмнение.

Пълното затъмнение, основано от централната и най-тъмна сянка на Луната, известна като нейната умбра, предизвиква кратковременно затъмняване на небето, защото Луната скрива от взор съвсем цялото Слънце - като се изключи външната му огнена атмосфера.

Пръстеновидното затъмнение се дължи на сянката на Луната, която стартира там, където свършва умбрата, и се показва в по-ясен кръг от светлина, защото Луната покрива по-малка част от слънцето, наподобяваща диск. И двата типа феномени се появяват като частични затъмнения в началната и крайната част, заради орбитата на Луната.

Хибридното затъмнение настава, когато Луната е на точното разстояние, при което и умбралната, и антумбралната сянка могат да доближат Земята. По време на цялостно затъмнение, в самата среда на пътя на затъмнението, антумбралната сянка ще сътвори пръстеновидно затъмнение за някои наблюдаващи, а умбралната сянка ще наподобява като цялостно затъмнение за други.

Тъй като дистанцията сред Слънцето и Луната би трябвало да е в тази идеална точка, а дистанцията сред тях непрестанно се трансформира, тези идеални условия се следят рядко.

" Това затъмнение е малко по-сложно, тъй като огромна част от него няма да минава над земята... тъй че множеството хора, които ще имат опция да видят затъмнението, ще видят отчасти затъмнение ", споделя доктор Майкъл Кърк, основен откривател на Екипа за образование по хелиофизика на НАСА. " Това значи, че Луната ще закрие единствено част от Слънцето, тъй че ще наподобява като че ли е отхапано парче от Слънцето. "
По-голяма част от света, в това число Югоизточна Азия, Източна Индия, Австралия, Филипините и Нова Зеландия, ще преживее отчасти затъмнение тази седмица, съгласно " EarthSky ".

" Не знам за вас, само че аз не си мисля " о, аз пребивавам в слънчева система ", когато излизам на открито всеки ден. Когато видите затъмнение обаче, внезапно виждате тази вероятност ", споделя Кърк. " Въпреки че ги считаме за релативно статични в небето... в действителност това е танц на планетите, Луната и Слънцето, а фините промени са забележими по време на затъмнението. "
Следващото хибридно затъмнение се чака през 2031 година Но по-късно, подреждането и изискванията, нужни за такова събитие, евентуално няма да се случат още веднъж до повече от 100 години по-късно, през 2164 година, съгласно НАСА.

Предстоят още затъмнения

Ако пропуснете затъмнението тази седмица, през 2023 година ще има други благоприятни условия да видите такова във вашия регион.
За хората в Африка, Азия и Австралия на 5 май ще настъпи полулунно затъмнение, при което Луната ще навлезе в сянката на Земята, вследствие на което лунната повърхнина ще наподобява затъмнена.

Ако живеете в Северна, Централна или Южна Америка, пръстеновидното слънчево затъмнение ще се случи на 14 октомври.
На 28 октомври отчасти лунно затъмнение ще могат да следят популацията на Европа, Азия, Австралия, Африка, елементи от Северна Америка и Южна Америка. Само избрана част от Луната ще премине в сянка, защото Земята и Луната няма да са изцяло изравнени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР