На 20.11.2019 г., от 10.30 ч. в заседателната зала на

...
На 20.11.2019 г., от 10.30 ч. в заседателната зала на
Коментари Харесай

Среща на дърводобивните фирми в Северозападно държавно предприятие Враца

На 20.11.2019 година, от 10.30 ч. в заседателната зала на Централно управление на „ Северозападно държавно дружество “ Директива за птиците Враца, в осъществяване на Заповед № РД 49-356/18.10.2019 година на Министъра на земеделието, храните и горите, се организира консултация за политиката и практиката в региона на възлагане осъществяването на действия и за използването на дървесина в горските територии – държавна благосъстоятелност в обсега на активност на СЗДП Директива за птиците през 2020 година
На срещата са поканени и участваха представители на браншовите организации в горския бранш по член 215 от Закона за горите и на други организации на ползватели на дървесина.
Консултацията се организира сред управлението на СЗДП Директива за птиците и заинтригувани лица, осъществяващи активност в държавни горски територии, при следния дневен ред:
1. Представяне на годишния проект за прилагане на дървесина през 2020 година в териториалните поделения на СЗДП Директива за птиците Враца.
2. Предложения за типа на идните процедури за прилагане на дървесина през 2020 година, според настоящата нормативна уредба /продажба на стояща дървесина на корен, възлагане рандеман на дървесина и продажба на добита дървесина от склад/.
3. Дискусия по т. 1 и т. 2.
Срещата се откри от инж. Цветко Цветков – шеф на СЗДП Директива за птиците и протече по авансово оповестения дневен ред.
По т. 1 от дневния ред рапортува инж. Боян Бенов – шеф отдел „ Стопанисване и прилагане “ в СЗДП Директива за птиците, който в детайли срещна присъстващите с Годишния проект за прилагане на дървесина в СЗДП Директива за птиците за 2020 година, като означи, че същият е оповестен в нормативно избрания период на интернет страницата на държавното дружество и всеки може да се запознае с него.
По т. 2 от дневния ред рапортува инж. Димитър Шишков – заместител шеф на СЗДП Директива за птиците, който срещна присъстващите с идните процедури за прилагане на дървесина през 2020 година, според настоящата нормативна уредба /продажба на стояща дървесина на корен, възлагане рандеман на дървесина и продажба на добита дървесина от склад, надлежно посредством търг с очевидно наддаване, търг с скрито наддаване, електронен търг с наддаване и открит конкурс/. Същият показа и информация за плануваните количества по подписаните дълготрайни контракти за 2020 година, както и за преходните количества по настоящите дълготрайни контракти.
По т. 3 взеха отношение всички от присъстващите, като след извършената полемика за политиката и практиката в региона на използването на дървесина в горските територии – държавна благосъстоятелност през 2020 година, участниците предложиха следното:
1. Министерството на земеделието, храните и горите да направи действия за предложение дърводобивните и дървопреработвателните компании и предприятия да могат да аплайват за закупуване на техника за рандеман и преправка на дървесина по европейски стратегии.
2. Продажбата на дървесина от СЗДП Директива за птиците през 2020 година да се възнамерява според написаните в нормативната уредба способи, а точно: присъствени и електронни търгове с скрито и очевидно наддаване.
3. СЗДП Директива за птиците да образува и да предложи нови обекти дървесина за подписване на дълготрайни контракти за рандеман и продажба на дървесина.
Дърводобивните компании бяха единомислещи, че дърводобивът в България е недоходоносен, заради липса на техника, фрагменти и раздробеност на горските територии – държавна благосъстоятелност. В същото време компаниите, консуматори на дървесина настояват, че ще се ориентират към пазари в Западна Европа, заради по – ниската стойност на дървесината там.
Ръководството на СЗДП Директива за птиците показа информация на присъстващите, че в последните три календарни години, цената на дървесината се е нараснала с 2 до 3 % за дребноразмерната дървесина и с 5 до 6 % за едрата дървесина, което е в следствие от наддаванията по време на предишни процедури.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР