На 2 юни почитаме паметта на поета и революционер Христо

...
На 2 юни почитаме паметта на поета и революционер Христо
Коментари Харесай

България се прекланя пред подвига на Ботев и саможертвата на героите за свобода

На 2 юни почитаме паметта на поета и бунтовник Христо Ботев и на починалите за свободата на България. Точно в 12:00 ч. в цялата страна прозвучаха сирени в тяхна памет.

Днес, когато се навършват 142 години от гибелта на Ботев, стотици хора се събраха на връх Oколчица във Врачанския балкан, където е била последната борба на неговата чета.

Сред хилядите поклонници, пристигнали през днешния ден на връх Околчица, бяха и над 1300 участници в 72-ия народен туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

В небето над върха се развя националният байрак, повлечен на крилете на делтапланер.

Честването стартира с патриотични песни в осъществяване на трио „ Сопрано “.

Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца.

„ Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя и по тази причина повече от всеки път ни би трябвало разсъдък и помиряване, мощни водачи и светли образци. Да помним нашите герои, починали за свободата на България. Нашите герои, поради които през днешния ден сме тук и да помним думите на Ботев, че българският народ може самичък да гради бъднините си, че той има право да бъде пръв измежду равни и няма кой да изтрие това, което са ни завещали дедите ни “, сподели в своето слово ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

С неспокойствие бе изслушано Ботевото стихотворение „ Хаджи Димитър “ в осъществяване на две дечица, братче и сестриче, на 3 и 5 годинки.

Поклонниците слушаха с трогване стихове на Христо Ботев, осъществяване от момчетата и девойките, които тази година бяха наградени в състезанието „ С Ботев в сърцето “.

След това в символ на благодарност пред паметника на връх Околчица с формата на кръст бяха поднесени венци и цветя. Честването приключи с минута безмълвие, съпроводено от писък на сирени.

В съботния ден стотици жители и посетители на столицата се събраха и в Борисовата градина, с цел да отбележат 2 юни – Денят на Христо Ботев и починалите герои за свободата на Родината. На публична гала пред паметника на гениалния стихотворец и бунтовник те се преклониха пред героя.

„ Всеки народ има потребност от своите учители по независимост и човещина, а нашият, българският народ, бе блажен на има талантлив преподавател като Ботев. Никой не избира по кое време и къде да се роди. На Ботев се падна да се роди в тъмата на робството. Падна се да разпалва огъня и да подвига факлата на свободата “, сподели зам.-кметът на София Тодор Чобанов в словото си по време на церемонията.

Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и жители сервираха венци и цветя пред паметника на героя и с минута безмълвие уважиха неговата всеотдайност.

„ Ботев не е обожествен митичен воин, пред който молитвено скланяме глава, с цел да засвидетелстваме лицемерната си благодарност. Той е действителното мерило за българщина и единствената вярна посока за нашите духовни хоризонти “, съобщи шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов, който също произнесе малко слово.

Точно в 12:00 ч. звукът от сирените наруши тишината. Пешеходци, коли и рейсове стопираха и отдадоха респект пред подвига на Христо Ботев и хилядите герои, дали живота си за Свободата на България. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР