На 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев.Денят

...
На 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев.Денят
Коментари Харесай

Денят на Ботев и на загиналите герои за България

На 2 юни отдаваме респект на огромния поет-революционер Христо Ботев.

Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България се празнува годишно в България. Официално се отбелязва от 1901 г. Тази година означаваме 147 години от гибелта на Ботев и неговата чета.

Христо Ботев е роден в Калофер в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово, където е преподавател татко му, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение.

През октомври същата година отпътува за Русия и се записва частен възпитаник във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година Известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер.

Когато научава за готвеното Априлско въстание, Ботев стартира активност за образуване на чета, става неин челник.

На 20 май 1876 година, по нов жанр 2 юни, е последният тежък пердах - по здрач след сражението патрон пронизва Ботев.

По традиция в 12.00 часа за 2 минути сирени в цялата страна съпровождат минутата за респект към паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата на България. При подаване на сигнала пешеходците и пътните транспортни средства трябва да спрат придвижването си и да останат на място.

Превозните средства от градския превоз ще спрат на безвредно място за минута, с цел да отдадат респект на паметта на героите, дали живота си за независимостта на България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР