На 2 юни българите прекланят глава пред живота и подвига

...
На 2 юни българите прекланят глава пред живота и подвига
Коментари Харесай

2 юни - Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България | 146 години от гибелта и подвига на поета революционер

На 2 юни българите прекланят глава пред живота и подвига на Христо Ботев и неговата чета. Преди 145 години, един от най-големите ни национални герои е погубен от противников патрон. Във Врачанския балкан Ботев, дружно със своите четници, за финален път се бори за родината си - крайните мигове от свиреп потушеното Априлско въстание.

2 юни е и Ден на починалите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12.00 часа , в продължение на 2 минути, със сирени в цялата страна ще бъде отдадена респект към паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата на България. При подаване на сигнала пешеходците и пътните транспортни средства би трябвало да спрат придвижването си и да останат на място.

Варна ще означи 146 години от гибелта на Христо Ботев

Oт 10.00 ч. на паметника на Христо Ботев в Морската градина ще се организира общоградско поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци и цветя, оповестяват от общинскат апресслужба за Moreto.net.

Като народен бунтовник Ботев се явява последовател на делото на Паисий Хилендарски, Георги Раковски и Васил Левски. Единственото коренно средство за разрешаване на националния въпрос той вижда единствено в революцията. Ботев ратува и за балканска федерация като средство, което би съдействало за разрешаване на националния въпрос на Балканите.

Литературното и публицистично завещание на Ботев не е огромно по размер, само че по своите художествени достолепия то бележи върха освен във възрожденската, само че и въобще в цялостното развиване на българската литература.

През 1876 година 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с боязън целуват родната земя. Окриля ги светлата концепция да се борят за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния терор на Османската империя.

През май 1876 година, вследствие новината за Априлското въстание, Ботев стартира активност за образуване на чета, става неин челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба " Радецки " на 16 май и един ден по-късно принуждават капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг.

От Козлодуй четата на Ботев се насочва към Балкана, минавайки през десетина села. Много малко българи обаче се причисляват към четниците, макар предварителните упования. Четата води няколко багра с преследващите я турски потери. На 20 май (нов жанр 2 юни) 1876 година Ботев умира след стълкновение с преследващите четата турски елементи в подножието на връх Вола във Врачанския балкан.

Датата се отбелязва от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола участват живи Ботеви четници. В най-новата ни история празникът е въведен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР