На 2 юли от 13 часа в София Тех Парк

...
На 2 юли от 13 часа в София Тех Парк
Коментари Харесай

Символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър

На 2 юли от 13 часа в София Тех Парк ще бъде направена алегорична първа копка на постройката на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина се осъществя от консорциум „ Петаскейл суперкомпютър – България “ с водещ сътрудник „ София Тех Парк “ АД, оповестиха от Министерството на стопанската система.

В събитието ще вземат участие министърът на стопанската система Емил Караниколов, еврокомисарят с сектор „ Иновации, научни проучвания, просвета, обучение и юноша “ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите сътрудници в консорциум „ Петаскейл суперкомпютър – България “.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощност на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше утвърдена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха определени 8 местоположения, на чиято територия да бъдат построени суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР