На 2 ноември Министерството на външните работи на Полша изрази

...
На 2 ноември Министерството на външните работи на Полша изрази
Коментари Харесай

Полша е обезпокоена след оттеглянето на Русия от договора за ядрените оръжия

На 2 ноември Министерството на външните работи на Полша изрази угриженост по отношение на отдръпването на Русия от Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити (ДПЗЯО), заяви „ TVP World ”.

" Приехме със сериозна угриженост новината за отдръпването на Русия от ратификацията на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (ДВЗЯО). Решението беше взето след месеци на безотговорна изразителност и нуклеарни закани по време на продължаващата противозаконна експанзия против Украйна. Тази неоправдана и невиждана стъпка съставлява по-нататъшно намаляване на интернационалната архитектура за сигурност. " - се споделя изказването на дипломатическото ведомство.

Министерството акцентира, че Русия, като страна по Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО), се ангажира да работи за бързото използване на ДПЗЯО в сходство с правилото на необратимост на ограниченията за надзор над въоръженията.

„ ДПЗЯО е основен инструмент за нуклеарно разоръжаване и неразпространение “, продължава външното министерство, като акцентира, че " той е страж на стандартите, забраняващи нуклеарните опити ".

Полша е част от ДПЗЯО от 1999 година насам. Ратифициран от 178 страни, договорът не е влезнал в действие заради неналичието на ратификация от страна на осем страни от главния лист от 44 страни. Сред страните, които не са подписали контракта или не са се включили към него, са Съединени американски щати, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел, Иран и Египет.

Някои западни специалисти се притесняват, че Русия може да обмисля провеждането на нуклеарен опит, с цел да обезкуражи западните страни да поддържат Украйна с военни средства. Ако това се случи, то може да сложи началото на нова епоха на нуклеарни опити от страна на международните суперсили.

Русия не е правила нуклеарен опит от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Последното нуклеарно тестване в Съветския съюз се състоя през 1990 година, а в Съединени американски щати - през 1992 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР