На 2 ноември, е Световният ден на витамин D. Във

...
На 2 ноември, е Световният ден на витамин D. Във
Коментари Харесай

Популяризират ползите от витамин D в кампания

На 2 ноември, е Световният ден на витамин " D ". Във връзка с отбелязването му, фондация „ Министерски съвет Общество – България “ провежда осведомителна акция под надпис „ Дефицитът на витамин " D " – заплаха за здравето “, ориентирана освен към пациентите, само че и към необятната общност.

Кампанията цели да разпространява изгодите от приема на витамин " D " и да изтъкне значимостта на ролята му за поддържане здравето на целия организъм, както и да очертае проблемите и рисковете, до които може да докара дефицитът на този жизненоважен витамин.

Партньори на самодейността са медико-диагностични лаборатории, които през целия месец ще правят проучвания на равнището на „ слънчевия витамин ” на преференциални цени, а различен сътрудник по програмата ще обезпечи на всички искащи огромни отстъпки при закупуването на хранителни добавки, включително витамин D.

Витамин " D " прочут и като „ безоблачен витамин “ е мастноразтворим стероиден хормон, който подкрепя абсорбцията на калция в червата и поддържа съответни серумни концентрации на калций и фосфор. Той повлиява над 200 гена, взе участие в модулацията на клетъчния напредък, в нервномускулната и имунна функционалност и понижава възпаленията в организма. Витамин D играе роля в предварителната защита и лекуването на редица болести като: рахит, остеопороза, диабет вид 2, най-малко 14 типа рак, сърдечносъдови болести, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни болести и други

Дефицитът на витамин " D " е проблем от международен мащаб, засягащ над 1 милиард души, като тук-там процентът на засегнатите варира сред 70-90%. Причините за дефицита на този жизненоважен витамин се коренят най-много във все по-малкото излагане на слънце, по-затворения и затънал метод на живот, наднорменото тегло, замърсяването на въздуха, застаряващото население, географския фактор. В България близо 80% от популацията има дефицит на витамин D, като казусът е по-ясно изразен измежду женския пол и се среща по-често в огромните градове.

Недостигът на витамин " D " може дълго време да остане скритSettings и подценяван, като по този метод се усилва рискът от съществени болести като диабет вид 2, рак, сърдечносъдови болести, невропсихиатрични разстройства, инфекциозни и автоимунни болести и други Симптомите при непълнота на витамин " D " могат да се проявят в: постоянно боледуване, отмалялост, криви и чупливи кости, загуба на компактност в тях и болки, меланхолия, постепенно зарастване на рани, косопад, болежка в мускулите.
Човек може да си набави нужното количество витамин " D " най-много посредством излагане на слънце, тъй че ултравиолетовите лъчи да допират кожата оптимално. Ефектът е най-силен, когато и слънцето е най-силно. Богатите храни на витамин D са мазните риби, млечните артикули, яйченият жълтък, черният дроб и гъбите.

Витамин " D " играе роля и при автоимунното заболяване множествена склероза (МС), което е едно от най-често срещаните болести на централната нервна система, засягащо най-вече хората на възраст сред 20-40 години. България попада във високорисковите европейски зони по заболеваемост от Министерски съвет. В утвърждения Национален консенсус за лекуване на множествена склероза за 2018 година се предлага на пациентите да одобряват витамин " D ".

Изследвания потвърждават, че равнищата на витамин D въздействат на риска от пораждане на Министерски съвет, също и че тези равнища са най-ниски, когато болните от множествена склероза са в припадък.
И български невролози изследват въздействието на витамин D при Министерски съвет, като организират проби и вземат участие в интернационалните изследвания.

Фондация „ Министерски съвет общество – България ” съществува от 2002 година и със своите клонове в страната работи за основаването на витална среда, съдействаща за обществената акомодация и реинтеграция на българите с множествена склероза (МС) и миастения гравис (МГ). Фондацията е дълготраен член на Европейската платформа за множествена склероза (EMSP) и се стреми да осведоми пациентите за настоящите здравни трендове, както и за всички нормативни промени, които касаят лекуването, рехабилитацията и обществената акомодация.

Във връзка с отбелязването 2 ноември на Световния ден на витамин " D " и тревожната наклонност от ден на ден хора да страдат от неговия недостиг, фондация „ Министерски съвет Общество – България “ ще осъществя осведомителна акция под надпис „ Дефицитът на витамин " D " – заплаха за здравето “, ориентирана освен към болните от Министерски съвет и МГ, само че и към необятната общност.

По мотив акцията за Световния ден на витамин " D " можете да се възползвате от:
Изследване на равнището на Витамин D в лаборатории Рамус единствено за 10лв. на 02.11.2018 г.;
Изследване на TSH + Витамин D + Калций в лаборатории Рамус единствено за 19,00лв. до края на месец ноември 2018г.;
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР