На 2 май 1962 година Бенфика печели Купата на европейските

...
На 2 май 1962 година Бенфика печели Купата на европейските
Коментари Харесай

Великият Бела Гутман и неговото вековно проклятие

На 2 май 1962 година Бенфика печели Купата на европейските първенци, откакто на финала побеждава Реал (Мадрид) с 5:3. Това е вторият по ефикасност край в историята на шампионата след 7:3 за Реал (Мадрид) против Айнтрахт (Франкфурт) през 1960 година.

Това е втори следващ трофей за гранда от Португалия след извоюваната КЕШ година по-рано след 3:2 против Барселона. На финала на Олимпийския стадион в Амстердам Пушкаш вкарва два гола за 2:0 в 18-ата и 23-ата минута. Агуас (25) и Кавем (33) изравняват преди унгарецът Пушкаш да забие хеттрик в 39-ата минута. Марио Колуна изравнява за 3:3 в 50-ата минута, а два гола прибавя 20-годишният тогава Еузебио (64-дузпа, 59). Треньор на Бенфика по това време е унгарецът Бела Гутман.

Гутман е роден на 27 януари 1899 година в фамилията на Авраам и Естер Гутман. Бащата на Бела е някогашен футболист, а от 1919 година младият полузащитник облича фланелката на МТК. Заради върлуващия антисемитизъм в родния му град Будапеща по време на ръководството на Миклош Хорти, младият футболист се вижда заставен да отиде във Виена, където заиграва в редиците на еврeйския тим Акоах.

Между 1926 година и 1930 година Бела е в Съединени американски щати, където играе за няколко тима в Ню Йорк. През 1930 година се завръща дефинитивно в Европа, където заиграва още веднъж в Акоах, който се оказва последният тим в кариерата му на професионален футболист.

Впоследствие Бела Гутман се захваща с треньорство и през 1933 година става треньор точно на Акоах.

Първият си огромен триумф като треньор Гутман реализира през сезон 1938-1939, печелейки унгарското състезание и купата „ Митропа “ с отбора на Уйпещ.

По време на унгарския холокост през 1944 година Бела се крие на тавана в къщата на своя шурей, който не е евреин. Малко по-късно го залавят и го изпращат в трудов лагер. През декември същата година тъкмо преди да го изпратят в Аушвиц, той съумява да избяга дружно с Ърнест Ебщайн (също маджарски треньор от еврейски произход).

След края на войната Гутман за малко поема тима на Васас, след което става треньор на румънския Киоканул. Гладът след войната е толкоз сериозен, че той желае да му изплащат заплатата в храна и зеленчуци.

Впоследствие напуща и Киоканул под предлог, че шефът се меси в работата му и желае да му реди състава. През 1947 година се причислява още веднъж към Уйпещ, където още веднъж печели шампионата.

Следва няколкогодишен престой в Италия, където води тимовете на Падова, Милан и Виченца. След това Гутман поема към Южна Америка. Там той е треньор за малко на бразилския гранд Сао Пауло. Именно в Сао Пауло Бела Гутман оказва помощ за развиването на игровата скица 4-2-4 с четирима бранители, двама полузащитници и четирима атакуващи футболисти – две крила и двама централни нападатели.

През 1958 година идва в Португалия и поставя начало на най-успешния интервал в треньорската си кариера. Първоначално поема тима на Порто, с който става първенец още същата година. През идващия сезон поема Бенфика и подхваща съществени промени. Гутман изгонва 20 футболисти от тима и постанова юноши, с които печели освен купата в Португалия през 1960 година и 1961 година, а и Купата на Европейските първенци два пъти поред, побеждавайи поредно на финалите Барселона (1961) и Реал (Мадрид) (1962).

Самият Гутман е извънредно спорна и колоритна персона. Смелите решения и дръзките изявления са негова запазена марка. За разлика от доста свои сътрудници той счита, че в никакъв случай не би трябвало да се застоява дълго в един и същи клуб. „ Треньорът наподобява на умирител на лъвове. Той се оправя с животните, до момента в който е сигурен в себе си и не изпитва терзания. Но щом в очите му се появи и намек за боязън, той е изгубен “, повтаря Гутман.

Да се върнем на 2 май 1962, когато след последния сигнал на финала в Амстердам Пушкаш, който бележи хеттрик за Реал, връчва фланелката си на младия Еузебио (за чийто изобретател се счита точно Гутман, след инцидентна среща сред двамата в бръснарница). В оня миг наподобява, че Бенфика ще доминира на Стария континент по този начин, както го прави Реал през 50-те години.

Скоро обаче се намесват парите. Гутман се явява пред шефовете на Бенфика, с цел да изиска награда за постигнатите резултати. Ръководството отвръща, че договорът му не планува такава.

Разочарован Гутман си потегля и изрича тежка поличба – „ Сто години Бенфика няма да завоюва европейска купа! “

Тогава никой не обръща съществено внимание на думите му, само че след 5 изгубени финала, преди мача с Милан във Виена през май 1990 година, великият Еузебио горестно се моли на гроба на Гутман, който също е в австрийската столица. Нито сълзите, нито молбите обаче смъкват клетвата. На идващия ден Бенфика губи злополучно с 0:1

От 1962 година до момента Бенфика губи общо 8 европейски финала, 5 за Купата на Европейските първенци (Шампионска лига) (1963, 1965, 1968, 1988, 1990) и 3 за Купата на УЕФА (Лига Европа) (1983, 2013, 2014).

И до през днешния ден почитателите на Бенфика непрестанно молят шефовете на клуба да намерят наследниците на Гутман, с цел да им платят наградата и двете заплати.

Дали проклятието може да завърши този сезон и Бенфика да грабне европейски титли? Виж какъв е шансът това да се случи в WinBet.

Видео от последната европейска купа на Бенфика:

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР