На 2 март 2023 г. се проведе Официална церемония: Откриване

...
На 2 март 2023 г. се проведе Официална церемония: Откриване
Коментари Харесай

Официално приключиха дейностите по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”

На 2 март 2023 година се организира Официална гала: Откриване на обект – привършване на строително-монтажни работи по план „ Утвърждаване на екологосъобразния публичен електротранспорт в Плевен ”, Административен контракт за БФП № BG16M1OP002-5.004-0006-C01 (№Д-34-124 /19.11.2019 г.), който се реализира с финансовата поддръжка на Процедура № BG16M1OP002-5.004 „ Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух “ по Приоритетна ос 5: „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “ на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд и от държавния бюджет на Република България.

Общата цел на плана е да способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух чрез понижаване равнищата на фини прахови частици и азотни оксиди за постигане на одобрените правила в атмосферния въздух посредством предприемането на ограничения за замяна на старите транспортни средства на публичния градски превоз с съвременни екологични транспортни средства.

В събитието участваха Зам.-кметът „ Проекти и филантропични действия ” на Община Плевен Стефан Милев, екипът на „ Тролейбусен превоз “ ЕООД, представители на ОИЦ - Плевен, екипът за ръководство на плана с началник Мирослав Илиев и представители на медиите.

Събитието започва с освещаване на обекта от отец Антон Търнев от черква „ Св. Николай “ в гр. Плевен. В приветствието си Зам.- кметът Стефан Милев акцентира, че вследствие на положителната взаимна работа с „ Тролейбусен превоз “ – Плевен, през годините е освежен както автомобилния парк по този начин и инфраструктурата на предприятието, което има към този момент 100 % сменен машинен парк, който обезпечава повече комфорт на пътешестване и по-икономичен превоз за жителите. В резултат на това Плевен е единственият град в България с напълно екологичен градски превоз. Той прикани жителите на гр. Плевен да употребяват актуализирания удобен градски превоз, което ще докара както до облекчение на трафика, по този начин и до възстановяване на качеството на въздуха, който плевенчани дишат. Също по този начин осведоми, че в сложната икономическа обстановка Общинския съвет одобри решение, с което се понижават цените на картите за пътешестване на възпитаници и пенсионери.

Управителят на „ Тролейбусен превоз “ ЕООД господин Ангел Несторов благодари за взаимната работа на Община Плевен, както и за качественото и навременно осъществяване на строително-монтажните работи на изпълнителя на обекта. Изтъкна обстоятелството, че вследствие на взаимните старания на всички публичният превоз е по-сигурен и удобен.

По плана са доставени и въведени в употреба 14 броя нови електрически рейсове " соло " и 14 броя зарядни станции за тях. Приключени са строително-монтажните работи, след което зарядните станции са инсталирани и въведени в употреба – 6 бр. в Тролейбусно хранилище в ж.к. „ Дружба “ и 8 бр. в Тролейбусно хранилище на ул. „ Кичево “ 4. В резултат на това след решение на Общинския съвет бяха разкрити няколко нови линии на публичния превоз, които обслужват елементи от града, в които няма построена контактна мрежа.

Електрическите рейсове се движат според транспортната скица на гр. Плевен.

Общата стойност на плана е 17 951 744, 44 лева, от които:

Безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд – 12 747 404, 66 лева

Съфинансиране от националния бюджет на Република България – 2 249 542, 00 лева

Съфинансиране от бенефициента: 2 954 797, 78 лева Срокът за осъществяване на плана продължава до 04.09.2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР