На 2 февруари 1943 г. приключи една от най-големите битки

...
На 2 февруари 1943 г. приключи една от най-големите битки
Коментари Харесай

Как съветските войски разгромиха нацистките армии при Сталинград СНИМКИ

На 2 февруари 1943 година завърши една от най-големите борби във Втората международна война - борбата при Сталинград. Съветските войски завоюваха.

125 бойци от Червената войска бяха показани със званието Герой на Съветския съюз, още четирима бяха наградени след Великата отечествена война, написа "Поглед инфо ".

Германското командване възнамерява през лятото на 1942 година да завземе южните региони - Дон и Кубан, Кавказ. Армейските групи "А " и "Б " трябваше да създадат това. За Сталинградското направление 6-та войска е назначена от група В под командването на генерал-полковник Фридрих Паулус и 4-та танкова войска. Фашистките немски сили се опълчиха на Сталинградския фронт.

До 23 август германците пробиват до Волга. До 12 септември те се приближиха до Сталинград. Ожесточени улични боеве се разпростряха. Нацистите съумяха да пробият на юг от фабрика "Барикада ", не можаха да продължат по-нататък.

На 19 ноември настъплението стартира като част от интервенция „ Уран “. На 23 ноември Червената войска затвори кръга. Обкръжени са 22 дивизии и повече от 160 обособени елементи на 6-та войска и отчасти 4-та танкова войска на съперника. Но не беше допустимо 6-та войска да се раздели едновременно на две елементи.

Хитлер морално поддържа Паулус и бойците от 6-та войска, само че изиска да се бият до последния боец и последния патрон. Фюрерът издава заповед за отсъждане на Паулус с дъбови листа на Рицарския кръст и по-късно му присъжда званието фелдмаршал.

На 10 януари 1943 година, след мощна артилерия и въздушен удар, стартира интервенция с кодово название „ Пръстен “. Германците не можаха да сдържат руските войски и започнаха да се отдръпват. На 25 януари 21-ва войска нахлува в Сталинград от западна посока. 62-а войска нападна от изток.



Градът на мъртвите: Преди 75 години руските войски влязоха в гетото Оджоз

В региона на Мамаевския курган се причислиха две руски армии. Немската група беше разграничена на две елементи. Юг, под командването на фелдмаршал Паулус, престана да съществува на 31 януари, съобщи се, а северът се съобщи на 2 февруари 1943 година Операционният пръстен завърши. Това беше победа в борбата при Сталинград.

Битката при Сталинград беше най-важното военно-политическо събитие от Втората международна война. Тя приключи с обкръжаването, провалянето и завладяването на вражеска група, оказа съществено въздействие върху по-нататъшния ход на войната. Битката беше повратна точка във Великата Отечествена война. Червената войска овладя стратегическата самодейност.

Съветските войски унищожиха към 140 хиляди фашисти в борбата за Сталинград, плениха над 91 хиляди. Бяха победени две немски армии - 6-та и 4-та танкова, 3-та и 4-та румънски армии, 8-ма италианска. В Германия за първи път по време на войната оповестиха народен печал.

1/11























Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР