На 2 август миналата година върху П.Т. и С.И. е

...
На 2 август миналата година върху П.Т. и С.И. е
Коментари Харесай

На вниманието на прокуратурата: Двама мъже се оплакаха, че са бити от полицаи в сградата на СДВР

На 2 август предходната година върху П.Т. и С.И. е бил извършен побой, осъществен от чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи в самата постройка, където двете лица са привикани за определяне на адрес, се споделя в сигнал за осъществено полицейско принуждение, подаден до уеб страницата iNews.
Същият ден към 16:15 ч. лицата П.Т. и С.И. се явяват непринудено в постройката на столичната дирекция на вътрешните работи. Отвежда ги техният юрист, който е безапелационен, че и двамата му "подопечни " към този миг са изцяло здрави. Там са посрещнати от чиновници от направленията "Издирване " и "МПС ". Лицата са качени на четвъртия етаж и са настанени в обособени стаи. Още с влизането им обаче по отношение на тях е оказано физическо принуждение, описа пред наш кореспондент единият от потърпевшите.
"Ръцете ми бяха вързани с белезници откъм гърба на гърба, бях заставен да седна на стол. Един от служителите на реда извади машинка със стърчащи кабели и манивела, различен ми постави здрав найлонов плик на главата и стартира да ме души ", твърди П.Т. По-късно, в едно от медицинските свидетелства, които потърпевшият получава, въпросният апарат е наименуван "ръчен индуктор за ток ".
"Най-странното е, че те не желаеха някакво самопризнание, нито ме питаха нещо, напряко започнаха да мъченията ", споделя потърпевшият. "Закачиха ми жиците за пръстите на двете ръце и посредством завъртане на манивелата започнаха да пускат ток по тялото ми. От болката се отблъснах и се изхвърлих напред от стола, като паднах на земята ", прибавя още той.
Ударите и ритниците - най-вече в главата, а също душенето, не стопират и до момента в който е на пода. Вследствие на което П.Т. Казва, че за малко е изгубил схващане.
По-късно е изправен, като му смъкват плика от главата, само че не престават да му пускат ток, а един от мъчителите снима с телефона си издевателствата. "Ще пускаш ли още веднъж тъжби против нас?”, пита го той.
Полицейското принуждение продължава, съгласно П.Т., с влаченето му на колене по пода на цялата стая. От мощните удари получава остро главоболие и световъртеж.
Според П. Т., при поисканата здравна помощ, той е откаран в болничното заведение на Министерство на вътрешните работи, където без да се обработят раните му или да му бъде оказана каквато и да е помощ, му се издават редица удостоверения от доктор. Част от тях обаче изчезват пред очите му, унищожени от "токопускача ", който е измежду съпътстващите го в автомобила, който го е откарал до Министерство на вътрешните работи болница. "Никога няма да не помни това лице ", безапелационен е П. Т., който даже цитира номерата на служебния автомобил, с който е транспортиран.
"След това ме закараха в ареста на 4-то Районно - в постройката на Столична дирекция на вътрешните работи липсва арест ", разяснява П.Т. В ареста обаче болките се изострят и той стартира да повръща. Това принуждава служителите на реда от районното да извикат "Спешна помощ " и по преценка на екипа медици той е откаран в "Пирогов " заради подозрение за "комоцио ", излиза наяве още от думите му.
В болничното заведение П. Т. е прегледан в кабинети №№ 111, 130 и 126, направени са му рентгенови фотоси, проучвания и общи прегледи. В медицинските документи са открити голям брой контузии, хематоми и охлузвания, както и кръвонасядане в региона на лявото око.
Много по-късно - чак на 10 август, когато съдът постановява медицински обзор след недоволството на П.Т., той е прегледан и в Отделение "Съдебно-медицинска експертиза " при ВМА, където е освидетелстван от правосъден доктор.
Въпреки миналата седмица от побоя до прегледа, в болничното заведение са установени голям брой телесни увреждания по цялото тяло, които осъществят медико-биологичния симптом "временно разстройство на здравето, неопасно за живота ". Според заключението на освидетелствуващия "констатираните пострадвания се дължат на действието на твърди тъпи предмети и причиняването им добре може да се изясни по време и метод със обявеното от потърпевшия ". Издадено е СМУ № Ж-53/10.08.2018 година, с което iNews разполага.
На втория пострадал от полицейския произвол - лице с букви С.И., също били сложени белезници на ръцете, вързани зад тила му. В стаята, в която го вкарали, имало трима мъже, които още от вратата почнали да го ритат, блъскат и да му нанасят удари по цялото тяло.
По думите му, чиновниците на реда му разпореждат да падне на колене и откакто той отхвърля, ударите не престават да се сипят върху него.
Повалят го на земята, където не престават да го бият и ритат по цялото тяло, твърди С.И. Той вижда по какъв начин един от мъжете взема чадър и му нанася мощен удар с дръжката по главата в региона на тила. Според изказванията на С.И. ударът е толкоз мощен, че дръжката се чупи. Той споделя, че е изпитал мощна болежка и е изгубил схващане, до момента в който редом раната щедро кървяла. Това, съгласно него, наложило да бъде извикан екип от медицинския институт на Министерство на вътрешните работи. Лекарят решил, че положението на пациента е тежко и предложил да бъде откаран за обзор в болничното заведение. Там му е изработен общ обзор, в това число и скенер, извършена консултация с невролог, споделя С.И.
Той, също както и П.Т., е бил прегледан седмица по късно и в Отделение "Съдебно-медицинска експертиза " при ВМА, където е освидетелстван от правосъден доктор. При прегледа са установени голям брой телесни увреждания по цялото тяло, като контузията в региона на главата е предизвикала "временно разстройство на здравето, неопасно за живота ", а останалите травматични увреждания са с темперамент да причинят "болка и страдалчество ". Според заключението на освидетелствуващия установените пострадвания се дължат на действието на твърди тъпи предмети и причиняването им добре може да се изясни по време и метод със обявеното от потърпевшия. Издадено е СМУ № Ж-54/10.08.2018 година, с което iNews също разполага.
Адвокатът на двамата потърпевши е пуснал редица тъжби по случая: до Главната и до Районна прокуратури, до Министерство на вътрешните работи, до Комисията за надзор на СРС, до Хелзинския комитет и даже до омбудсмана Мая Манолова.
"Вече няколко месеца няма никакъв резултат ", твърди бранителят на пострадалите, като акцентира, че точно поради изчакването на отговор се обръщат към медия с толкоз забавяне.
Във връзка с по този начин постъпилия сигнал iNews изпрати до Министерство на вътрешните работи въпроси, с които да се посочи призовавани ли са П.Т. И С.И. в Столична дирекция на вътрешните работи на посочената дата, разпитвани ли са, посещавали ли са Министерство на вътрешните работи болница, арестуван ли е бил с ареста на 4-то районно управление (на МВР) П.Т. и така нататък В рамките на две седмици отговори не бяха получени. iNews остава разполагаем да разгласява и позицията на Министерство на вътрешните работи, в случай че такава бъде получена в редакцията.
Любопитна детайлност, която няма директна връзка с изказванията на П.Т. за упражнено върху него принуждение, е, че през 2013 година той е осъждал Прокуратурата на Република България за непозволено задържане под стража в границите на 3 месеца за време, през което против него е текло досъдебно произвеждане. След което той в действителност е получил обвиняване и е бил наказан за осъществено от него закононарушение. Но все пак Софийски градски съд, с решение от 09.04.2014 година П.Т. е получил Изпълнителен лист, в резултат на който да му бъде изплатено обезщетение в размер на 3000 лв. плюс законна рента за породени неимуществени вреди.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР