На 2 април през нощта безпилотни самолети , съобщи ръководителят

...
На 2 април през нощта безпилотни самолети , съобщи ръководителят
Коментари Харесай

Как Украйна удари руски завод за дронове на 1300 км. от границата?

На 2 април през нощта безпилотни самолети, заяви ръководителят на Татарстан Рустам Минниханов.

Източник от военното разузнаване на Украйна (ВУР) съобщи пред " Kyiv Independent ", че организацията стои зад нападението. Целта - цех за произвеждане на щурмови дронове вид " Шехед ", които Русия постоянно употребява при набези против Украйна, в това число такива, ориентирани против гражданска и енергийна инфраструктура.

Заводът е първият в Русия, който създава евтините ирански безпилотни летателни апарати, жизненоважни за военните старания на Кремъл.

Местен съветски губернатор твърди, че " няма съществени вреди и софтуерният развой на предприятията не е нарушен " след удара. Докато неназован източник от украинските служби за сигурност съобщи пред РБК-Украйна, че е имало " доста разрушение на индустриални мощности ".

Друга цел на украинския удар с безпилотен аероплан с отдалечен обхват на деяние е била третата по величина петролна рафинерия в Русия в град Нижнекамск, заяви източник от Службата за сигурност (СБУ) пред " Kyiv Independent ". Източникът добави, че нападението е било взаимна интервенция, извършена от Служба за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното ръководство на военното разузнаване на Украйна (HUR).

Украинските безпилотни самолети стартират да нанасят удари по съветска територия през май 2023 година, а неотдавнашните набези против петролни рафинерии се усилват през 2024 година По данни на Блумбърг последните офанзиви са нарушили общо сред 12 и 14% от потенциала за пречистване на Русия.

В отговор на обявените опасения на Съединени американски щати по отношение на насочването на удари по съветски уреди президентът, че Украйна има право да употребява личните си оръжия за самоотбрана на фона на огромните удари на Москва по енергийната инфраструктура на страната.

" Не по-малко значимо е, че съветските терористи получават отговор на своите удари. Всеки път те получават все по-далечни отговори ", съобщи Зеленски във вечерно послание на 2 април след нападението в Татарстан.

Руски " Шахед " -и

 

Съобщения за изграждащо се в Татарстан индустриално дружество за локално произвеждане на ирански безпилотни самолети камикадзе вид " Шахед " се появяват за първи път през първата половина на 2023 година

Строителните работи са снимани на сателитни фотоси от Maxar Technologies през април 2023 година и оповестени от Белия дом. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи, че заводът може да стартира да действа в границите на една година.

Според следствието на съветската медия " Протокол " в сглобяването на създадените в Русия безпилотни самолети камикадзе скоро са взели участие няколкостотин възпитаници от политехническия лицей в Алабуга, най-вече малолетни.

Москва има за цел до 2025 година да създаде 6000 безпилотни летателни апарата вид " Шахед " в завода си в Татарстан, оповестява " Вашингтон пост ", като се базира на секретни документи от програмата. В отчета се споделя, че това е " задоволително, с цел да се обърне хроничният дефицит на безпилотни летателни апарати в съветската войска на фронтовата линия ".

В подмяна на безпилотните летателни апарати се оповестява, че Русия е изпратила на Техеран кибернетични оръжия, западни оръжия, пленени на бойното поле, и е помогнала за развиването на иранската ракетна стратегия.

В средата на януари заместник-началникът на военното разузнаване на Украйна Вадим Скибицки съобщи, че в Елабуга са инсталирани най-малко две индустриални линии и Москва е съумяла да откри без значение произвеждане на безпилотни самолети.

Според него Русия е в положение да сглобява към 330-350 безпилотни самолета месечно, само че крайният брой зависи от съществуването на части.

" Сега от ден на ден аварийни елементи и съставни елементи идват от други страни, тъй че не става въпрос единствено за Иран ", сподели Скибицки в изявление за РБК-Украйна.

" Целта на Москва е до 2026 година да реализира цялостен, затворен цикъл на произвеждане на такива безпилотни летателни апарати в Русия ", сподели той.

По-дълбоки удари

 

Украинските публични лица намерено приказват за увеличението на производството на безпилотни летателни апарати с отдалечен обхват на деяние, създавани в страната, без да разкриват доста детайлности. Страната е засилила производството, като си е сложила за цел да създаде 1 млн. безпилотни летателни апарати тази година.

Сред тях има такива с обхват над 1000 км, съобщи министърът на цифровата промяна Михайло Федоров в изявление за Die Welt, оповестено на 1 април.

До ударите в Татарстан украинските безпилотни летателни апарати изминаваха най-много към 900 километра, с цел да поразяват цели в съветската Ленинградска област. Съобщава се, че през януари е било атакувано петролно хранилище наоколо до Санкт Петербург.

Министърът на стратегическите промишлености Олександър Камишин удостовери, че дрон украинско произвеждане е в положение да измине до 1250 км.

Не е известно какъв тип оръжие е било употребявано за нападението против Татарстан. След публикуването на видеозаписа на удара съветските медии настояват, че може би не става дума за елементарен дрон, употребен за офанзива, а за преоборудван лек аероплан Аеропракт А-22 Фоксбат украинско произвеждане.

Олександър Коваленко, боен анализатор и съосновател на плана " Информационна опозиция ", не изключва, че е " изцяло допустимо " този аероплан да бъде приспособен за потребление като безпилотен летателен уред.

" Само тези, които са организирали тази специфична интервенция, знаят какъв е бил този самолетоносач. Но в случай че приказваме за Aeroprakt, той може да бъде приспособен за еднопосочен полет на дълги дистанции, а вместо водач и пасажери евентуално може да има мощна бойна глава ", сподели той пред " Kyiv Independent ".

Украйна не е употребила оръжия, предоставени от Запада, за нападението, съобщи Юсов пред Радио " Свободна ЕвропаЮ ", като съобщи, че " динамичното развиване на украинската промишленост за безпилотни летателни апарати не би трябвало да се прикрива ".

" Това е на повече от 1000 км от границата с Украйна и руснаците видяха, че това е огромен проблем. Оказа се, че това индустриално дружество в Татарстан, в което те вложиха доста пари, не е необичайност. Оръжията доближават до там и противовъздушната защита няма да ги избави. Мисля, че това е единствено началото ", сподели Коваленко.

 

Катерина Денисова,. Преводът е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР