На 19 юли се навършват 106 години от рождението на

...
На 19 юли се навършват 106 години от рождението на
Коментари Харесай

Навършват се 106 години от рождението на кап. Димитър Списаревски

На 19 юли се навършват 106 години от рождението на кап. Димитър Списаревски – героя, избавил цяла София през 1943 година, като умишлено жертва живота си поради хората.

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 година в град Добрич, близо до мястото, на което през днешния ден е сложена негова паметна плоча. Завършва Военното на Н. В. учебно заведение в София и специализира в влиятелната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в разнообразни краища на България.

Пре з лятото на 1943 година с още един български водач е изпратен край Ламанша, където взе участие във въздушните учения и усвоява в бойни условия модерната тактичност на немските летци. На 20 декември същата година капитан Списаревски е на промяна в летището в Божурище. По това време към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета.
 БГНЕС
Срещу тях се изправят едвам 36 самолета на родната авиация . На смелия капитан това е първият му военен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към един от противниковите бомбардировачи. С непрекъснат огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, само че в ожесточената си борба изразходва всички муниции на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от английски изтребители.
 БГНЕС
Без патрони и с развален аероплан , той без съмнение се насочва към лидера на групировката. Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата опозиция врагът е отхвърлен, заставен е да хвърли бомбите си в полето и да се отдръпна. Единственият оживял от този бомбардировач - подофицер Робърт Хенри Ренър, по-късно моли да се види с майката на Списаревски, с цел да й съобщи своите медали и ордени в символ на надълбоко почитание пред подвига на нейния наследник.

През 1919 с Ньойския кротичък контракт родният му град Добрич е причислен към Румъния. Семейството му отхвърля да живее под флага на друга страна с изключение на България и по тази причина се местят в Лом. За малко живеят и в Белоградчик, а от 1932 заживяват в София.
 БГНЕС
Димитър е футболист на Левски в интервала 1933-1935. След това приключва Националният боен университет „ Васил Левски “ и постъпва като водач. Обучава се за една година и в Германия. През престоя си там си разрешава да прояви огромна храброст – да набие един немски офицер, разрешил си да назова българите „ туземци “. Списаревски е уверен родолюбец, ненавиждащ комунистите и безродниците.

Със саможертвата си в небето над село Долни Пасарел Списаревски избавя мирните поданици на столицата.

Посмъртно е създаден в чин „ капитан “ . За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са приети три въздушни победи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР