На 19 януари в Пловдив бе учредено широко ляво обединение

...
На 19 януари в Пловдив бе учредено широко ляво обединение
Коментари Харесай

Румен Петков: БСП изпусна възможността да бъде двигател на лявото обединение

На 19 януари в Пловдив бе учредено необятно ляво обединяване „ Левицата “ за присъединяване в парламентарните и локалните избори през тази година.

Кои са партиите в него, чака ли се присъединението и на други леви обединения? Ще има ли проблеми при реденето на листите? Защо лявата Българска социалистическа партия няма да бъде в лявото обединяване? По тези и други въпроси беседваме с Румен Петков, водач на АБВ – една от партиите в „ Левицата “.

– Изборите евентуално ще бъдат на 2 април, господин Петков. Достатъчно ли е това време да се приготви новото ляво обединяване „ Левицата “ за тях?
– Аз съм уверен, че има голям капацитет в „ Левицата “, или лявото обединяване, както закупи гражданственост. И съм сигурен, че има и организационна настройка и организационна подготвеност.

– Нали знаете какво следва по-късно – реденето на депутатските листи, което постоянно е било най-големият проблем преди явяването на избори?
– Реденето на листи даже в една партия постоянно е било внимателен въпрос, а когато има четири структури, става още по-деликатно. Но от диалозите, които имаме в този формат съм уверен, че ще бъде открито най-балансираното решение, което ще събере най-вече поддръжка. Аз персонално съм убеден, че „ Левицата “ ще взе участие със мощно посланичество с ярки фигури от целия ляв набор, в това число и Българска социалистическа партия.

– Очаквате ли Българска социалистическа партия на конгреса си на 11 и 12 февруари да вземе решение да се влее в „ Левицата “?
– Българска социалистическа партия не би могла да се влее. Българска социалистическа партия изпусна опцията да бъде мотор на това обединяване. И аз персонално нямам пояснение за какво управлението на Българска социалистическа партия прави това.

– Очаквате ли въпреки всичко на конгреса Нинова да бъде притисната най-малко за единодушие с „ Левицата “ или ще получи поддръжка за досегашната си политика? 
– Не е обичайно аз да разясня положението на Българска социалистическа партия.

– Колко обединения включва „ Левицата “?
– Системните участници още от ноември месец сме четири партии – АБВ, „ Движение 21 “, „ Изправи се, БГ “, и Български социалдемократи – Евролевица.

– Български социалдемократи-Евролевица е партията на Александър Томов. Намерихте ли общ език с него?
– Всеки от нас има несъмнено своите специфики, само че волята за консолидация на левицата уверено надвива.

– Има две дами в „ Левицата “ с несъмнено сложен темперамент – Мая Манолова и Татяна Дончева, които постоянно са били проблем за всевъзможни коалиции…
– Всеки от нас има своята специфичност. Аз персонално нямам навика да разясня обществено връзки и не мисля, че на моята възраст мога да го придобия.

– Чия е движещата роля в лявото обединяване?
– На Костадин Паскалев.

– А какво ще е присъединяване на президента Георги Първанов?
– Той е заявил задоволително ясно готовността си да оказва помощ и го прави с целия запас, с който разполага – на въздействие, на политически опит и на благоприятни условия. И мисля, че той би трябвало да бъде оптимално дейно употребен.

– Каква е вероятността „ Левицата “ да мине четирипроцентовата преграда за влизане в 49-то Народно заседание?
– Аз съм уверен, че обстановката, в която е нашето общество – атмосфера на отровеност във взаимоотношенията, генерална липса на политики, на визия, за жалост – на интелектуална и управническа мизерия, които в някои от субектите очевидно преобладават – дава опция за един фактически доста стимулиран избор на българските жители. И носителят на този избор може и ще бъде „ Левицата “.

– През 2017 година Българска социалистическа партия получи 900 000 гласа, през октомври предходната година – 200 000. От тези 700 000 разочаровани леви гласоподаватели ли очаквате да дойдат гласове за вас?
– И огромна част от тях не излязоха да гласоподават. И мисля, че ние можем да върнем тяхното доверие в политиката и в методите за правене на политика, за гласност, уместност и за ангажираност. Казвам го със самочувствието на човек, който не е претендент за нищо, минимум за народен представител. Но капацитетът, който има левицата, може да бъзе показан с доста огромна мощ, престиж и притегателност. Един от проблемите е, че ни липсва диалогът за политики и вследствие на тази липса ние сме очевидци на все по-малко гласуващи на изборите. И за жалост това сякаш не безпокои сегашните парламентарни участници, а това е доста ужасно.

– Вие ще бъдете нов състезател в идните избори. Съдбата на новите е или влизат с доста, или изобщо не влизат…
– Не съм вещател. Убеден съм, че ще създадем всичко, което е належащо.

– Защо в „ Левицата “ ги няма социалдемократите на Георги Анастасов и леви земеделци?
– Аз доста се надявам, че привличането и на социалдемократите, и на левите земеделци на Спас Панчев, и на комунистическата партия може и би трябвало да бъде осъществено, тъй като консолидирането на левицата не се изчерпва единствено с тези четири субекта, за които загатнах.

– Как ще реагирате на изказванието на мнозина наблюдаващи, че президентът Радев ще прави така наречен ново ляво с хора като Крум Зарков, Атанас Пеканов, Явор Божанков?
– Не мисля, че такива изказвания са съществени. Самият факт, че приписват Божанков към такава опция при генералните им разминавания с президента по отношение на Украйна, са задоволително показателни, че не е по този начин. Надявам се, че президента Радев, след Кирчо и Кокорчо си е направил задоволително заключения.

– Какво ще включва програмата ви?
– Поставили сме си период от 10 дни да я представим на публиката и не бих желал да търча пред вятъра, най-малкото не е правилно.

– Кажете въпреки всичко някои по-известни имена, които я приготвят?
– Всяка една от четирите структури и самият Паскалев имат задължения.

– Ще забележим ли в „ Левицата “ някогашните водачи на Българска социалистическа партия Сергей Станишев и Михаил Миков?
– Не бих могъл да разясня.

– Казахте, че ще има и хора от Българска социалистическа партия? Ще кажете ли някое име?
– Никога в живота си не съм правил никого пушечно месо, отново споделям – на моята възраст е късно.

– Имате ли въобще някакви близки, общи тематики с Българска социалистическа партия?
– За да има общи тематики, би трябвало да има диалог. А подобен няма. Но аз не желая да блъскам встрани кой е виновен за диалога, тъй като към този момент споделих, какво пропусна Българска социалистическа партия и с това завършвам мненията си за Българска социалистическа партия.

– С кои политически обединения бихте си сътрудничили, в случай че „ Левицата “ влезе в идващия парламент?
– Твърде е рано да се каже, изключително в тази атмосфера на ненавист и отричане и изключително в наложилата се процедура през последните години жителите да не избират политика, а да избират по-красивия ни и по-показван от медиите съотечественик. Аз мисля, че е прекомерно ужасно за България, в случай че победи обединението „ NEXO “, която дава откровени рушвети на политически партии. В неделя имаше удивителна сцена. Двете малките екрани в границите на един час интервюираха Антони Тренчев. Този медиен слугинаж е надълбоко нездравословен, тъй като същите тези медии през последните години популяризират същите тези политици, принадлежащи на „ NEXO “. Такъв вид медии жестоко погазват публичния и националния интерес на страната. А държанието на Антони Тренчев бих го определил като „ подлост “ и то в доста мек вид.

– Каква оценка давате на отиващото си следващо служебно държавно управление, господин Петков?
– Не бих се заел с оценка. Има браншове, където нещата са искрено зле, има други, където господства безличието. Има, несъмнено, и съществени достижения, само че по този начин да се разяснява на ангро не мисля, че е вярно. Несравнима е обстановката, да вземем за пример, в енергетиката, където проблемите се задълбочават, без значение от самочувствието и самохвалството, което показва министъра, и тежките проблеми опазването на здравето. Така че не могат всички да бъдат поставени под един знаменател.

– Кристиян Вигенин предсказа, че петото служебно държавно управление, което следва да назначи президентът, ще бъде неговото последно. Оптимист ли сте, че в идващия парламент ще се откри най-сетне болшинство за сформиране на постоянен кабинет?
– Не съм оптимист, само че не съм и черноглед. Правителство се прави с политическа воля и подготвеност за намиране на решения, в това число с взаимни отстъпки и отстъпки. Правителство не се прави с ненавист. А ние виждаме, че част от политическите сили и водачи като Кирил Петков и Асен Василев живеят от ненавист. Не че за Бойко Борисов може да се каже нещо по-различно. Не инцидентно започнах с отровената атмосфера и мисля, че „ Левицата “ може да бъде фактор за нейното превъзмогване.

– Вашият коментар за настояването на Има Такъв Народ за референдум за президентска република?
– Аз съм го казвал неколкократно. Сега сега политически функционери вият на тематика, че към този момент не сме парламентарна република и президента Радев ни ръководи ръчно. Това не е тъкмо по този начин, тъй като част от държавните управления му бяха под парламентарен надзор или имаше опция за подобен надзор. Доколко той е бил ефикасен е различен въпрос. Мисля, че през днешния ден да се предлага такова решение на обществото без то да е наясно с следствията за жителите и институциите и каква ще е технологията на ръководство, е най-малкото преждевременно, да не кажа несвоевременно.

– А за какво съгласно вас е определен тъкмо сегашният миг за подобен референдум?
– Ефектите са два. Единият е за създателите онази мъдрост отпреди епохи „ Попал в газету “ и фокус на публичното внимание върху тях. И вторият, явно по този метод може да се избяга от част от проблемите. Аз съм покъртен от обстоятелството, че българин беше пребит от пердах в прилежаща Македония и нито една европейска институция не реагира.

– Наши евродепутати са сезирали Европейска комисия и ЕП…
– Има една голяма разлика сред „ ние ги сезираме и чакаме те да реагират “ и „ те реагират “. Пребит жител единствено за това, че е българин и това не вълнува европейските институции! Какво чакаме – да ни атакуван с танковете, които ние сме им подарили? Европа се прави, че не го вижда и по този метод основава антиевропейски настроения в България. Един безразсъден твой сътрудник сподели, че визитата на македонския външен министър у нас било „ знаково “. Нали разбираш до каква степен стига нравственото безличие на хора, които обслужват медиите.

– Грешка ли беше, че България подвигна ветото пред започване на договарянията за участие на СР Македония в Европейския съюз?
– Първата огромна неточност я направи Плевнелиев, който в петгодишния си мандат не отиде един път в Скопие и не посрещна нито веднъж македонския си сътрудник. Втората неточност я направи Борисов с това, че подписа един контракт от две страници. Много добър опит ни сподели Гърция, с която беше написано всичко – по кое време се сменя име на летище, по кое време се сменят учебници. Ние подписахме един документ, който самоуверено може да бъде озаглавен „ Ура, дайте да дадем! “. Трета юнашка неточност е, че една друга политическа мощ живееше от насаждането на ненавист към Македония, имам поради Вътрешна македонска революционна организация. И най-после това безусловно безгръбначно сключване на документа за повдигане на ветото, без каквито и да е задължения от страна на Северна Македония. И резултатите не закъсняха. Те одобриха закон, наказателен към общата ни история, към обособени имена, към неправителствени организации. Разбира се, Европа от това не се смути, само че и ние не казахме – ей, скъпи наши европейски братя, какво вършим в този момент? Днес пребиха индивида, докараха го с държавния аероплан – отлично на нас, пристигна македонския външен министър да го види и в действителност за каква политика, за какви връзки приказваме? За какво бъдеще?

– Чуха се гласове от Вътрешна македонска революционна организация, че България би трябвало да изиска прекъсването на договарянията с Македония за участие в Европейски Съюз. Възможно ли е това да стане?
– Първо, не съм уверен, че е допустимо и второ, мисля, че ние би трябвало да бъдем водещите в тези договаряния. И че подобен вид патриотари, умориха понятието „ национализъм “ пред очите на българите. От това България единствено губи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР