На 19 януари в Охрид македонският българин Християн Пендиков бе

...
На 19 януари в Охрид македонският българин Християн Пендиков бе
Коментари Харесай

Евродепутатът Иво Христов: Българите в Северна Македония плащат цената на европейското безразличие

" На 19 януари в Охрид македонският българин Християн Пендиков бе грубо пребит от свои съграждани. Това е трагично увещание, че в страна – претендент за член на Европейския съюз – да си българин е рисково. И не е първият случай на принуждение. Изненадва неналичието на каквато и да било реакция от Брюксел. “

Това съобщи в свое изявление в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D). В Страсбург Европейският парламент организира своето постоянно съвещание, оповестиха от пресофиса на Христов.

„ Европейската комисия и някои европейски водачи пренебрегнаха предизвестията на българския президент, че политиците в Скопие нямат воля да решат отворените въпроси. Българското несъгласие върху договарянията бе снето с напън извън, освен това в нарушаване на съюзните критерии за участие “, сподели още българският евродепутат.

По думите му, през днешния ден българите в Република Северна Македония заплащат цената на европейското равнодушие към историческите контузии и културните похищения на Скопие.

„ Призовавам Европейската комисия и комисарят по разширението да заемат кардинална позиция, с цел да бъдат прецизно спазвани духът и буквата на европейската интеграция “, приключи изявлението си Иво Христов./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР