На 19-ти юли, представители на Европейската асоциация на автомобилните производители

...
На 19-ти юли, представители на Европейската асоциация на автомобилните производители
Коментари Харесай

В Европа продажбите на електромобили превишиха продажбите на дизелови автомобили

На 19-ти юли, представители на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) публично разгласиха резултатите от продажбите на коли в Европейския съюз за месец юни 2023 година В формалния уеб уебсайт на асоциацията се показва, че през предишния месец пазарът на коли в Европейски Съюз е повишен със 17,8%, достигайки границата от 1 млн. регистрирани автомобила – този растеж специалистите изясняват с възобновяване на пазара в района, който през предходната година доста се забави заради дефицита на автомобилни съставни елементи. Така да вземем за пример единствено от началото на тази година в района са продадени 5,4 млн. автомобила, което значи растеж от 17,9% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Но най-важната вест е, че делът на колите, задвижвани с акумулатори, се е нараснал от 10,7% на 15,1%, което значи, че за първи път в историята електрическите автомобили по продажби са съумели да изпреварят дизеловите коли в Европейския съюз – един от най-големите пазари в света. Въпреки това колите с бензинови мотори с вътрешно горене към момента са недостижими – техният дял е 36,3%, тъй че към момента не е предначертано електрическите автомобили да изпреварят колите с мотори с вътрешно горене. На второ място по известност са хибридните коли – те заемат 24,3 % от европейския пазар.

Най-голям растеж на продажбите на електрически коли е регистриран в Нидерландия (90,1%), Германия (64,4%) и Франция (52%). Съответно през шестмесечния интервал от януари до юни 2023 година в Европейски Съюз са продадени над 703 000 електрическия автомобил.

България не е включена в тези статистики.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР