На 19-ти ноември 2023 г. управителният съвет на OpenAI започна

...
На 19-ти ноември 2023 г. управителният съвет на OpenAI започна
Коментари Харесай

Бордът на директорите на OpenAI вече води преговори с Алтман за връщането му като главен изпълнителен директор на компанията

На 19-ти ноември 2023 година управителният съвет на OpenAI стартира договаряния със Сам Алтман за връщането му като основен изпълнителен шеф. Компанията също по този начин желае да върне Грег Брокман в борда на шефовете. OpenAI ненадейно се оказа на ръба на продължителна рецесия, компанията се опасява да не загуби значима част от екипа за ръководство и развиване, който заемаше висшите длъжности, и реши да потърси Алтман.

На 17-ти ноември 2023 година Сам Алтман бе ултимативно изпратен в оставка в границите на 20-минутна среща в Googlе Meet. След Алтман за решението си да изоставен компанията оповестиха съоснователят на OpenAI Грег Брокман, шефът на изследователската активност Якуб Пачоцки, ръководителят на екипа, който прави оценка евентуалните опасности, свързани с ИИ, Александър Мадри и откривателят Шимон Сидор, който работи в OpenAI от седем години. Решено бе основният софтуерен шеф на компанията Мира Мурати да извършва функционалностите на основен изпълнителен шеф, до момента в който бъде открит непрекъснат заместител.

Според медийни източници Алтман евентуално ще основе своя лична компания и ще работи с някогашните експерти на OpenAI. След отстраняването на Алтман в OpenAI се надигна вълна от доброволни оставки и евентуално през идващите дни ще има още такива известия, изясни чиновник на компанията.

Уволнението на Алтман беше изненада за всички софтуерни компании и за ИТ пазара като цяло. Друг неразбираем въпрос е финансовият. В един от постовете си Алтман съобщи:

„ В момента се намирам в положение на рецесия: „ Ако напусна, бордът на шефовете на OpenAI ще би трябвало да възвърне цялостната стойност на моите акции “.

В същото време Алтман твърди, че не има никакъв капитал в компанията.

Настоящият ръб на шефовете на OpenAI включва основният академик Иля Суцкевер, основният изпълнителен шеф на Quora Адам Д’Анджело, някогашният основен изпълнителен шеф на GeoSim Systems Таша Макколи и основният стратегически шеф на Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун Хелън Тонер. За разлика от обичайните компании, бордът не е претрупан със задачата да максимизира цената за акционерите и никой от членовете му не има акции в OpenAI. Вместо това тяхната задача е да подсигуряват основаването на „ необятно потребен “ общ изкуствен интелект или AGI.

Според многочислени източници Суцкевер, който също е съосновател на OpenAI и управлява нейните откриватели, е съдействал най-вече за уволнението на Алтман тази седмица. Ролята му в преврата в борда на шефовете допуска битка за власт сред изследователската и продуктовата част на компанията, настояват източниците.

Според няколко източника 24 часа след скандалното уволняване бордът на OpenAI в действителност е почнал диалози със Сам Алтман за връщането му в компанията като основен изпълнителен шеф. Според вътрешни източници Алтман е „ амбивалентен “ във връзка с завръщането си и би желал обилни промени в ръководството на компанията.

Източник, непосредствен до Алтман, съобщи, че мениджмънтът на OpenAI по принцип се е съгласил да се отдръпна и да разреши на Алтман и Брокман да се върнат. Към събота вечерта към момента не беше известно какво ще се случи по-нататък вътре в борда на шефовете.

Разговорите на Алтман с компанията единствено 24 часа след отстраняването му демонстрират, че без него OpenAI ще изпадне в положение на свободно рухване. Инвеститорите в OpenAI не са били авансово предизвестени и въобще не са имали опция да разясняват решението на борда да уволни Алтман. Неговото уволняване сложи бъдещето на OpenAI в тотална неизясненост, до момента в който съперниците незабавно започнаха интензивно да усъвършенстват своите аналози на ChatGPT.

Bloomberg добавя, че основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела „ се е свързал с Алтман и е заречен да поддържа всяко негово решение и всички последващи стъпки, които той предприеме “. Неофициалната версия е, че Надела е бил „ гневен “ от решението на борда да се отърве от Алтман.

The Wall Street Journal написа, че Microsoft (основният източник на вложения за OpenAI) и Thrive Capital (вторият по величина акционер) „ оказват помощ за организирането на напъните “ за възобновяване на Алтман.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР