На 19-ти март Православната църква чества св. мъченици Хрисант и

...
На 19-ти март Православната църква чества св. мъченици Хрисант и
Коментари Харесай

Православната църква чества св. мъченици Хрисант и Дария

На 19-ти март Православната черква празнува св. мъченици Хрисант и Дария. Днес честват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден.

Хрисант бил единствен наследник на царедвореца Полемий отАлександрия. Като наследник на богати родители, той учил в разнообразни светскишколи,а учители му били най-образованите мислители от това време.
Но мъдросттана света го правела печален, защото не можела да му даде отговор на въпросакакво е истина. Но Бог уталожил тъгата му: доръцете на младия Хрисант стигнали Евангелието и Книгата на Апостолскитедеяния.Като ги прочел, той бил образован от Истината - Христос. Потърсил учители гонамерил в лицето на духовник, който го упътил във вярата и гокръстил.

Това не се харесало на бащата на Хрисант, който подхванал всичко, за дагонакара да се отхвърли от Христовата религия. Оженил го принудително за девойкатаДария, която била езичница. Но Хрисант поучил Дария, тя приела вярата вХристаи двамата живеели дружно като брат и сестра, в измамлив брак.

Следсмъртта набаща си, Хрисант почнал свободно да изповядва Христа и да живее спореднеговите повели. По времето на император Нумериан Хрисант и Дария билиизмъчванизаради вярата си. Но и самият изтезател Клавдий, като видял търпението надваматамъченици и чудесата, станали по време на мъчениятаим, приел Христоватавяра,поради което се удостоил с мъченическа гибел.
Хрисант и Дария били убитискамъни. На мястото, където били заровени, по-късно билапостроенацърква.
Дария е персийско име и значи " победителка ".

Найден е обичайно българско име, което също чества на 19 март.
Найден значи " открит ". Така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Такива деца се оставяли на богати хора или на такива, които желали, само че не можели да имат дете.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР