На 19 октомври обновената къща-музей Пейо Яворов на ул. Раковски

...
На 19 октомври обновената къща-музей Пейо Яворов на ул. Раковски
Коментари Харесай

Отново отвориха музея на Пейо Яворов в София

На 19 октомври обновената къща-музей „ Пейо Яворов ” на ул. „ Раковски ” в София одобри първите си гости след сериозен ремонт и същинско реновиране на стени, стълби и мебели.
Тази къща е последния кей на поета Яворов и брачната половинка му Лора Каравелова от интервала 1912-13 година. Едни я дефинират като най-щастливата година, други - като най-трагичната поради нощта, в която Лора се прострелва, а Яворов я последва, само че несполучливо. Както споделят литературните критици - “богата година, наситена с страсти - персонални и публични ”. В тази къща са писани някои от драмите на Яворов, а също по този начин е било замислено и появяването на ново литературно списание.
Най-сетне ремонтирането на къщата на ул. „ Раковска ” стана допустимо, най-много с напъните на хората от Националния книжовен музей. Още през 1993 година къщата бе реституирана и от този момент потеглиха юридическите проблеми към нея. През цялото това време тя не се поддържаше добре, а музейната атмосфера вътре беше много тягостна. Още стои надписът в градината,че влизането в постройката е рисково.
Сагата със собствеността и поддръжката на къща-музей „ Яворов ” в София още не е завършила, само че към този момент е на път да завърши щастливо, счита уредникът на музея Иво Милтенов. Според него всички като общество имаме известна виновност за запустяването на къщата „ тъй като всеки като жител би трябвало да пази историческата памет на огромните българи с велики достижения ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР