На 19 октомври, Деня на българския лекар, Български лекарски съюз

...
На 19 октомври, Деня на българския лекар, Български лекарски съюз
Коментари Харесай

Ето кой грабна лекарския "Оскар" за 2020 година СНИМКИ

На 19 октомври, Деня на българския доктор, Български лекарски съюз връчи влиятелните награди на здравната колегия за 2020 година
Тази година БЛС сътвори специфична категория и отличи заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за "Борба с пандемията - Ковид 19 ". Те са:

1. Генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н.
2. Доц. доктор Ангел Кунчев, д.м.
3. Проф. доктор Тодор Кантарджиев, д.м.н.
4. Д-р Александър Симидчиев
5. Д-р Дончо Дончев
6. Д-р Сибила Маринова
7. Доц. доктор Диана Радкова, д.м.
8. Проф. доктор Радка Аргирова, д.м.н.
9. Полк. доцент доктор Георги Попов, д.м.
10. Доц. доктор Стефан Узунов
11. Д-р Мария Пишмишева
12. Военномедицинска академия
13. УМБАЛ "Александровска "
14. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов "
15. МБАЛ - Хасково

В категорията "Борба с пандемията - Ковид 19 " бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито дефинира наградените като се придържаше към предварителния правилник да се гласоподава от към този момент подадените номинации.

В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно безмълвие в памет на лекарите, които не съумяха да се преборят с подлата болест, само че изпълняваха до дъно своя професионален и честен дълг. Те получиха посмъртни оценки.

Званието „ Лекар на годината 2020 “ получи доцент Александър Оскар.


Носителят на тазгодишната премия е очен доктор, шеф Клиника по очни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София. Той е измежду дребното експерти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лекуване на затрудненията.

Тазгодишният притежател на Приза "Лекар на годината " е ръководител на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология ".

Той е в основата на самодейността “Направи Добро”, в границите на която през последните 7 години са прегледани гратис над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той провежда безвъзмездни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, огромна част от които са настанени в Домове за обществено подкрепяне.

Доц. Оскар е в основата и на взаимната самодейност „ Заедно ще се оправим “ сред БЛС и Българското сдружение по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира персонално доцент Оскар и с помощта на неговите старания и голямо предпочитание бяха подкрепени близо 500 фамилии на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

Доц. Александър Оскар благодари за премията и подсети, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, измежду които неговите баба и дядо. Д-р Оскар сподели, че премията за него е отговорност като доктор, с цел да не не помни отговорностите си към пациентите, както и отговорността към обществото.

В категорията „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “ оценки получиха:
Проф. доктор Иво Петров, д.м.н.
Д-р Иван Вълканов
Доц. доктор Валерия Хаджийска, д.м.

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи премиите за “Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност “. Отличените са:
Проф. доктор Огнян Хаджийски, д.м.н.
Доц. доктор Любомир Киров, д.м.
Проф. доктор Чавдар Стефанов, д.м.н.
Проф. доктор Атанас Щерев, д.м.н.

В категорията „ Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация “ премиите отидоха за:
Д-р Петко Загорчев
Проф. доктор Борис Богов, д.м.н.

В категорията „ Ти си нашето бъдеще “ оценките връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски. За млади медицински очаквания на България награди получиха:

Д-р Димитър Цачев и доктор Станислав Коцев

Церемонията „ Лекар на годината 2020 “ беше открита от ръководителят на БЛС. Д-р Иван Маджаров съобщи, че в тази напрегната година, всички имат потребността най-малко за малко да се отдалечат от голямото натоварване, на което са подложени от ежедневната борба с подлата болест.

„ Имаме потребност да се порадваме на заслуженото самопризнание, тъй като няма по-благородна задача от тази, избрана още преди епохи от холандския доктор Ван Тулп - "Светейки за другите, горя “, сподели доктор Маджаров. Той подсети, че би трябвало всички да съблюдават епидемиологичните ограничения и да съблюдават разпоредбите за дезифекция,дистанция и персонална хигиена.

Той благодаря на цялата лекарска колегия, по тази причина, че „ продължавате да "светите ", че продължавате да работите настойчиво “ и напомни, че лекарите заслужава уважението на обществото и пожела на всички наградени още дълги години да се усещат задоволени.

Сред формалните посетители на събитието доцент Диана Ковачева, Омбудсман на Р България и Светлана Йорданова-зам.-министър на опазването на здравето. На церемонията участваха и представители на сдруженията на общински, частни, регионални и академични лечебни заведения, на академичната общественост, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още доста сътрудници и другари на лекарския съюз. Виолета Манчева, водеща на новините по Bulgaria ON AIR, с доста сексапил и усмивка води церемонията „ Лекар на годината 2020 “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР