На 19 май, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1

...
На 19 май, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1
Коментари Харесай

Този петък В кадър: Изследователи на ледения юг – наука в суровите условия на остров Ливингстън

На 19 май, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в рубриката за настояща документалистика на публичната телевизия " В кадър " гледайте кино лентата " Изследователи на ледения юг " – втора част на вълнуващия свидетелски роман на журналистката Мария Чернева и операторката Анна Андреева след " Плаване към ледения юг ".



Документалният филм " Изследователи на ледения юг " ще води феновете в българската изследователска база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън, достигната сполучливо от първия български полярен транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " след 49-дневно корабоплаване.



Мисията е изпълнена, само че най-важните и сложни задания пред екипажа и антарктиците предстоят. Трябва да създадат нещо, което 30 години всички останали кораби отхвърлят – да разтоварят строителните материали и контейнери на каменистия и необорудван бряг в залива Емона.



Екипажът и антарктиците намират хитро решение и се оправят ослепително, като още на идващия ден стартира довършването на основите на новия лабораторен блок. Нищо в това строителство не е общоприетоо и познато – с цел да издържи на стихиите на Антарктика, всеки стадий от градежа е трансфорат в теоретичен план, който предлага ексцентрични решения.



Как действа природата в суровите условия на остров Ливингстън, за какво антарктическите организми имат великански размери и с какво се изяснява тяхното дългоденствие, по какъв начин протича всекидневието в изследователската база " Св. Климент Охридски ", която се нуждае от нов водоизточник, защото остарелият постоянно замръзва – гледайте кино лентата на Мария Чернева с режисьор Ара Хугасян " Изследователи на ледения юг " на 19 май, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1.

Следете поредицата на BNTNEWS.BG, в мобилното приложение BNT NEWS, както и в формалния YouTube канал на Българската национална телевизия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР