На 19 март 2019 г. Норвежката академия за наука и

...
На 19 март 2019 г. Норвежката академия за наука и
Коментари Харесай

На тази дата за първи път жена получи престижната награда за математика Абел

На 19 март 2019 година Норвежката академия за просвета и литература разгласи присъждането на премията Абел на американския математик Карън Кескула Уленбек (Karen Keskulla Uhlenbeck).

Тя стана първата жена, удостоена с такава премия от началото й през 2003 година Тя се смята за влиятелна като математически аналог на Нобелова премия. Заедно с нея Уленбек получава и 6 милиона норвежки крони (около 700 000 американски долара). Това е самопризнание за широкообхватната й работа в региона на калибровъчната доктрина и геометричния разбор, които имат значима роля както в математиката, по този начин и във физиката.

Калибровъчната доктрина се ползва в огромна част от актуалната теоретична физика и е неразделна част от най-съвременните проучвания в региона на физиката на частиците, Общата доктрина на относителността и теорията на струните. Работата й слага основите на един от главните стадии на физиката на 20-ти век, обединяването на две от четирите съществени естествени сили: електромагнетизма и слабата нуклеарна мощ.

    " Светият Граал във физиката постоянно е бил обединяване на силите ", разяснява Джим Ал-Халили (Jim Al-Khalili) от Университета в Съри, Англия, който изнесе тирада за наградената работа на Уленбек. " Тя има огромен принос към математиката, който ни разреши да напреднем доста по този път ”, разяснява NewScientist.

Важен принос съставлява и работата й върху вариационното броене, проучването на това по какъв начин дребните промени в едно количество могат да оказват помощ да се откри минималната или оптималната стойност на други количества. Един образец за това са издуващите се мехурчета, които постоянно поправят формата си по този начин, че повърхността им да бъде сведена до най-малко. Прогнозирането на сравними структури в по-високите измерения е голямо предизвикателство, само че работата на Уленбек доста оказа помощ и тук.

Карън Кескула Уленбек завоюва премията Абел за фундаменталното си влияние на работата си върху разбора, геометрията и математическата физика.

Уленбек постоянно е проправяла пътя за дамите в математиката. Пленарната й лекция на Международния конгрес на математиците през 1990 година бе първата, прочетена от жена след времето на Еми Ньотер през 1932 година.

Когато бе наградена с премията на Американското математическо общество Стийл за приноса към научните проучвания през 2007 година, тя упрекна културата на математическата общественост в неуважение към дамите. В самоунищожително резюме на наградената й работа, тя съобщи, че " смяната на културата е значима задача спрямо другите дребни достижения, които загатнах ”.

    " Мисля, че нейният принос надвишава единствено работата й по математика ", споделя Ал-Халили.

Наградата Абел стартира да се връчва от 2003 година обичайно от краля на Норвегия на математик, който има изключителни приноси в тази област. Сред лауреатите на премията са Андрю Уайлс за доказателството на последната теорема на Ферма и основателят на теорията на игрите Джон Наш, фамозен от кино лентата " Красив разум ".

Източник: OFFNews
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР