На 19 март 2018 година за пореден път станахме свидетели

...
На 19 март 2018 година за пореден път станахме свидетели
Коментари Харесай

ГЕРБ: Таско Ерменков продължава една опасна антиевропейска тенденция от страна на БСП

На 19 март 2018 година за следващ път станахме очевидци на несъответстващо и неприемливо изявление отстрана на депутат от ПГ на Българска социалистическа партия, което уронва престижа на Народното събрание и слага под въпрос изграждани с десетилетия консенсуси в политическия и публичен живот на страната. В своя обява в обществените мрежи националният представител от Българска социалистическа партия Таско Ерменков написа: "Крим гласоподава за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, Съединени американски щати, Федерална Република Германия, Франция, Европейски Съюз в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим сподели своята тежка дума, а Вие, както го беше споделил Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти! ".

Това сподели от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който прочете декларация от името на парламентарна група. "Оставяме без коментар несъответстващия жанр на написаното. Използването на името на един от най-големите български поети Христо Ботев в подтекст, който няма нищо общо нито с творчеството му, нито с модерните през ХIХ век европейски антиимперски хрумвания, които той изповядва и поради, които умира, приказва за историческата и литературната неначетеност на създателя на горецитираното изявление. Оставяме без коментар и резултатите от последните президентски избори в Русия, по този начин както не сме си разрешавали да разясняваме изборни резултати, в която и да било страна отвън нашата. Разбирането на ПГ на ГЕРБ е, че връзките сред България и Русия би трябвало да стъпват на прагматична и взаимоизгодна основа, а не да се базират на усеща, каквито са любовта и омразата. В този смисъл изявлението на Таско Ерменков нарушава освен българския народен интерес, само че и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се построяват българо-руските връзки ", безапелационен беше той.

"Обръщаме внимание на това изявление, тъй като то продължава една рискова антиевропейска наклонност, която се развива от две години в най-голямата опозиционна партия в България. Това не е първото антиевропейско изявление отстрана на народен представител от Българска социалистическа партия. След като от тази естрада социалист изиска привикване на референдум за участието на България в Европейски Съюз и НАТО, в изявлението на Таско Ерменков партньорски страни като Съединени американски щати, Германия и Франция, а по-късно заедно и целият Европейски Съюз, от който България е част, са наречени идиоти. Припомняме, че точно тези страни и Европейски Съюз като цяло са главният и единствен поръчител, както за националната сигурност на България, по този начин и за икономическото и общественото развиване на страната. В същото време в изявлението на Таско Ерменков се показва цялостна и безусловна поддръжка за анексията на Крим от страна на Русия, което опонира не просто на българската държавна позиция, подържана от няколко държавни управления, само че и на българския народен интерес, съгласно който за България е стратегически значимо да бъде спряно, каквото и да било прекрояване на държавни граници в Европа. За българската национална сигурност е от изключително значение проблемите сред другите страни да се вземат решение спокойно благодарение на интернационалната общественост и на основата на интернационалния правов ред ", добави Биков.

"Няколкодневното безмълвие на ръководителя, управлението и парламентарната група на Българска социалистическа партия във връзка с скандалното изказване на Таско Ерменков е многозначително и притеснително. Настояваме още през днешния ден, ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да заеме ясна позиция във връзка с изказването на Таско Ерменков и в случай че към момента поддържа консенсуса, че България би трябвало да бъде част от Европа и че страната ни е срещу преразглеждането на каквито и да било държавни граници на европейския континент, изрично да се разграничи от него ", сподели още той.

"Използваме скандалното изявление на Таско Ерменков, с цел да зададем следните въпроси към ръководителя на Българска социалистическа партия, които са от значително значение за развиването и националната сигурност на България, а точно:

1. Подкрепяте ли съхраняването на териториалната целокупност на Украйна?

2. Подкрепяте ли преразглеждане на държавни граници в Европа, което би могло да засегне редица европейски страни?

3. Според Вас анексията на Крим и основаването на опция за преразглеждане на държавни граници в Европа оттатък интернационалния правов ред обслужват ли българския народен интерес или го повреждат?

Конкретните отговори на тези въпроси са от значително значение за цялото българско общество, тъй като ще дадат отговор и на въпроса каква партия е Българска социалистическа партия и до каква степен нейните стратегически цели се основават на българския народен интерес. В този подтекст припомняме и думите на ръководителя на Българска социалистическа партия отпреди два дни, когато чухме апел към премиера Борисов да отбрани националния суверенитет и териториалната целокупност на България във връзка с Турция. Тогава Корнелия Нинова се базира точно на интернационалното право и правилата за добросъседство. Надяваме се и чакаме ръководителят на Българска социалистическа партия да се позове на същите тези правила и във връзка с анексията на Крим, поддръжката за която явно е приоритет на нейния народен представител Таско Ерменков ", приключи Биков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР