На 19 февруари, над 45 деца от 33 СУ Св.

...
На 19 февруари, над 45 деца от 33 СУ Св.
Коментари Харесай

От Васил Левски през Сан Стефано до Сливница – отбелязване на 3 исторически събития, ключови за българската държава

На 19 февруари, над 45 деца от 33 СУ „ Св. София ", гр. София и 135 СУ „ Ян Амос Коменски ", гр. София, тържествено уважиха 3 основни събития от нашата история на мавзолей „ Майка България ", проведени от Сдружение Български щит с план „ Ангажирани и осъзнати жители на модерна Република България ".

Историческите събития, които бяха почетени са:

151 години от обесването на Васил Левски.

146 години Сан Стефански кротичък контракт - 19 февруари (стар стил) 1878 година

138 години от Букурещкия кротичък контракт 1886 година, който поставя завършек на Сръбско-българската война.

По време на програмата имаше гала за отдаване на респект към героите, показване на есето-победител в състезанието " Върхове на българската независимост " на Иван Петров от гр. Габрово; четене на литературни разработки на тематика „ Васил Левски ", поднасяне на цветя и венци. В програмата бяха наградени с грамоти и първенците в креативен конкурс за рисунка, като спечелилите са:

категория 5-9 годишна възраст: с еднакъв брой точки Сианна Стоева, 8 година София, Марина Цекова 9 година, гр. Червен бряг, Петър Окололски 9 година гр. Петрич;

категория 10 - 15 годишна възраст: с еднакъв брой точки Анна Драганчева, 14 година, Ивайла Нецова. 13 година Червен бряг;

Церемонията по отдаване на респект е опция за всички участници да научат повече за историческите събития, спомогнали за оформянето на актуалната ни страна, да съпреживеят дружно паметните събития, свързани с битката за избавление и обединяване на нашата татковина и да се поклонят пред подвига на героите, отдали себе си в името на България.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР