На 19 декември, на тържествена церемония в Община Левски бяхавръчени

...
На 19 декември, на тържествена церемония в Община Левски бяхавръчени
Коментари Харесай

Община Левски награди победителите в Първи национален конкурс „С обич за Георги Парцалев – българският рицар на смеха“

На 19 декември, на тържествена гала в Община Левски бяхавръчени премиите на спечелилите в Първия народен книжовен конкурс„ С любов за Георги Парцалев – българският рицар на смеха “.

Община Левски, под патронажа на кмета на общинатаЛюбка Александрова, провежда първинационаленлитературен конкурс в паметна любимеца на генерации българи - Георги Парцалев, актьорътс неповторима комедийна заложба и човешко омагьосване.

Кметът на Община Левски Любка Александроваоткри събитието с думите:

„ Георги Парцалев е културната еднаквост на град Левски и сме щастливи, че като наш съгражданин го усещаме по нашенски обичан. Щастливи сме, че е по този начин магнетичен и въодушевяващ и през днешния ден, съвсем столетие след неговото рождение и няколко десетилетия откогато не е сред нас…

Парцалев за нас в никакъв случай няма да е избледняващ спомен за артистична популярност във времето. Виждам го във вдъхновението с което всяка година тук организираме Парцалевите празници, в интереса на медиите, виждам го в любовта на гражданите…Днес съм щастлива, че реализираме още една фантазия, както писа вдъхновителката на състезанието Леонетка Данаилова и я приветствам с признателност.

Намерихме още една форма да сме покрай Парцалев, само че я намерихме тъй като я търсихме, тъй като ние през днешния ден имаме потребност да бъдем покрай него, до неговия голям артистичен дух и гений, до неговата дълбока и откровена човешка същина. Благодарна съм от сърце на всички участници. Поздравявам спечелилите и серадвам на авторитетното жури в лицето на огромния български публицист, наш другар и нашенец Димитър Томов… ”.

Кметът на Община Левски,г-жа Александрова пожела на добър час на състезанието с вярата и с вярата, че след мощното начало този конкурс ще сеутвърди.

Той дабъде чакан и от създателите и от читателите и да способства за опазване на паметта за най-обичания български актьор – Рицарят на смеха, и както го назовава Жоро Тошев „ Хамлет от град Левски ”, който цялостен живот мечтае да изиграе Дон Кихот ", сподели кметът Любка Александрова.

Елка Ангелова, зам.-кметна Община Левскии модератор на събитието приветства всички, уважили в този дентеатралната усмивка на България, актьорас тънък нюх за смешното и тъжното, за красивото и грозното в живота, нашият обичан съгражданин Георги Парцалев.

Елка Ангелова напомни,че Община Левски е дребна, само че е богата на персони оставили трайна диря в духовното ни развиване в българската и международна просвета – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Журито с ръководител Димитър Томов – публицист, притежател на влиятелни литературни награди, в това число премия „ Николай Хайтов и членове:

Дора Давидова – дълготраен учител по БЕЛ, началник на литературни клубове в СУ „ Крум Попов “ и Председател на Общ Конституционен съд на СБУ – Левски и Петя Чолакова-Методиева – магистър лингвист и основен специалист „ Образование, просвета и спорт “ в Община Левски е имало нелеката задача да отличи от общо 46 участници от цялата страна в две възрастови групи най-хубавите рицари на смеха.

Хари Спасов от гр.Пловдив отличен с Първо място във втора възрастова група за стихотворението „ Рицарят на смеха “участва в събитието с наслада:„ Гласът и филмите на Георги Парцалев не могат в никакъв случай да бъдат забравени ”.Той адмирира и приветства състезанието в родния град на емблематичната персона – Георги Парцалев и показа,че имаме потребност от рицари на смеха.Всички в залата имаха удоволствието да чуят и неговата творба.

ВикторЧулев от гр. Ловеч отличен с призово място за описа „ Вятър работа “сподели, че за него премията е огромна чест,защото Георги Парцалев е легенда за хумора, а хуморът в неговите очи е върховен пилотаж.

Община Левски беше подготвила опция за онлайн връзка с отличените, които нямат опция да участват на награждаването.

Председателят на журито,Димитър Томов, един от околните другари на Дончо Цончев, означи с наслада позитивния знак в атмосферата на родния град на Парцалев.Инициативният комитет за построяването на скулптурната комбинация „ Земляците ”- Георги Парцалев Дончо Цончев и Григор Вачков е събрал много средства и вярата е следващата година с предстоящата поддръжка на съществени предприемачи скулптурния отбор да украси град Левски. „ В българската културна реалност като че ли по традиция има два пласта на развиване - един формален и един всекидневен. Георги Парцалев беше човек, който представляваше народностния, същинския слой на националната свяст. Затова, където и да го посрещнеха, хората се засмиваха ",отбеляза Димитър Томов.

Всички присъстващи на събитието поддържаха препоръчаната от него самодейност, националните медии да излъчват по един месец филми на и за огромните български актьори и създатели в символ на респект и памет за поколенията. Познаваме международните артисти, а българските със международна големина не познаваме, означи и показа,че новината за националния конкурс за Парцалев е посрещната с наслада от Бойко Василев на Панорама, Председателят на Българска телеграфна агенция,гл.редактор на 24 часа, Иван Гарелов и доста други публицисти.Изрази вярата си,че с поддръжката на медиите излъчването на филми на и за огромните български актьори и създатели в символ на респект и памет за поколенията ще се случи.

Плакети „ Рицар на смеха ”получиха отличените на първите три места във всяка възрастова група. Хари Спасов от гр.Пловдив е отличен с Първо място за стихотворението „ Рицарят на смеха “във втора възрастова група, над 18 години..На втора място е Светлин Трендафилов от гр.Кавана за „ Интервю с Шекспир “,а на трето Калин Василев от гр.Кюстендил за описа „ Космодрум “.

При младите гении Първо място е присъдено на Симона Василева на 17 години от гр. Сливен, за описа „ Година онлайн, или две “. Второ място е присъдено на Ема Станчева на 17 години отСтара Загора, за описа „ Откровението на едно езеро “ иТрето място на ЕленаГеоргиева, на 14 години от с.Равда, за стихотворението „ Мама на доцентка “.

По предложение на локалния бизнес и на общественици,които поддържат културните събития в община Левски бяха присъдени още три награди,определени от донори. На Бисера Дживодерова, на 68 години от гр.Велико Търново за описа „ Ударила джакпота “, на.Виктор Чулев, на 34 години от гр.Ловечза описа „ Вятър работа “ иСпециална премия за Цветин Радевски на 6 години, за„ Историята на един картоф “ от Клуб „ Светлини измежду сенките “ - Казанлък.

Леонетка Данаилова, основен преподавател в СУ „ Крум Попов ” и деен участник в културния животизрази насладата си от мащабите на литературния конкурс, от бързината с която Община Левски е прегърналаидеята на нейния съпругДимитър Тодоров. Tяpодари разказите на своя брачен партньор с отлично възприятие за комизъм, някои от които са оповестени във в. „ Стършел ”, катопожела конкурсътда се трансформира в традиция.

Георги Парцалев знаеше, че „ Смехът облагородява индивида, прави го по-възвишен, по-мъдър. Смехът е философия, оптимизъм, религия... Смехът е съществено нещо. Не можем да караме хората да се смеят на нелепости ".

И дано спречистващата мощ на смеха в творбите на българските създатели откриваме и мъдростта, че здравето, другарството и любовта са най-скъпи,такива каквито бяха за незабравимия Георги Парцалев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР