На 19 август се навършват 183 години, откакто фотографията е

...
На 19 август се навършват 183 години, откакто фотографията е
Коментари Харесай

19 август е Световният ден на фотографията

На 19 август се навършват 183 години, откогато фотографията е приета от Френската академия на науките и изящните изкуства.
Автор: БЛАГОЙ КИРИЛОВ/БГНЕС
На 19 август 1839 година е направено формалното показване на фотографския развой от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското държавно управление купува патента и неотложно го прави обществено притежание.

Фотографията навлиза необятно на потребителския пазар през 1901 година с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 година се появява първият уред “Лайка ” с 35 мм черно-бял филм, какъвто – въпреки и рядко, - се употребява и до през днешния ден.

Фотографията е развой на основаване на изображения на действителни обекти благодарение на светлината. Фотографията е по едно и също време доктрина, техники и способи за съхраняването на забележими облици и клон от графичните изкуства, употребяващ тези техники като средство.

Думата снимка произлиза от гръцките думи φως, фос ( “светлина ”) и γραφις, графис ( “писец ”, “четка ”) или γραφη, графи, означаващи дружно “рисуване със светлина ”. Продуктът на фотографията се назовава фотографска фотография или просто фотография.

Опитите за „ правене на снимки “ датират още от времето на Леонардо да Винчи.

За рожден ден на фотографията се смята 1799, когато Томас Уеджуд прави първичен фотоапарат с вярата да получи фотоси, които да употребява в орнаментацията на керамиката. Отказва се от плана, защото изображението доста скоро избелявало. През 1802 неговите опити са оповестени в The Journal of The Royal Institution (London).

Първата сполучлива фотографска фотография е от 1826 година и е дело на френския откривател Жозеф Нисефор Ниепс – той експонирал 8 часа при мощна слънчева светлина, а за фотографска плака употребявал полирана калаено-оловна плочка.

През 1829 е изработен първият прочут портрет на френски кардинал, сниман от Joseph Niece.

През 1941 Kodak показва своя цветна Kodacolor лента.

През 1995 японската компания Касио (Casio) основава първата цифрова камера с LCD екран.

В България художествената снимка е приета за изкуство през 1957 година През 1959 година в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е намерено постоянно и задочно образование по снимка.

Първата съхранена фотография на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията евентуално е направена от българина Анастас Йованович.

Пионерите фотографи, сложили началото и разпространявали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.

От 1993 година фотографията стартира да се учи като обособена компетентност в катедрата “Филмово и телевизионно операторство и снимка ” на Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ)./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР