На 18 юли отбелязваме 155 г. от подвига на легендарната

...
На 18 юли отбелязваме 155 г. от подвига на легендарната
Коментари Харесай

Походът „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ отново събра ентусиасти от Сливенско

На 18 юли означаваме 155 година от подвига на именитата чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. За мотива, задевети път походът - поклонение „ По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа “ събра родолюбиви българи и запалянковци от Сливенския район.

Призавръщането си в Сливен участниците бяха посрещнати от зам.кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и Румен Иванов на пл. „ Хаджи Димитър “.Хората споделихавпечатленията си от похода и благодариха за подкрепатанаОбщина Сливен. След това бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Всяка година походът стартира с отдаване на респект пред паметника на брега на Дунав, който е повдигнат край село Новград, община Ценово, Русенска област. Той е на мястото, където през 1868 година четата е стъпила на българския бряг. Участниците минаха по бойния път на четниците. Първата спирка бе в свищовското село Хаджидимитрово, а последната - под връх Бузлуджа, където се състоя възстановка на последното стълкновение на четата.Походът се организира от 16 до 18 юли и завърши на Агликина поляна над Сливен.

Основниятинициатор е поетът и държавник Христо Батинков. Съорганизатор е Община Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР