На 18 януари 2023 г. в институцията на омбудсмана постъпи

...
На 18 януари 2023 г. в институцията на омбудсмана постъпи
Коментари Харесай

След сигнал на омбудсмана прокуратурата констатира незаконосъобразни наредби в 119 общини

На 18 януари 2023 година в институцията на омбудсмана постъпи писмо - отговор от Върховна административна прокуратура (ВАП), която осведоми проф. Диана Ковачева, че след неин сигнал - в интервала от 30 март м.г. до 17 януари т.г. са установени незаконосъобразни текстове на наредби в 119 общини. Подзаконовите нормативни актове опонират на законите, каквито са наредбите в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА), Закона а устройството на територията (ЗУТ) и други, оповестиха от пресцентъра на  Омбудсмана на Република България.

Припомняме, че след сигнал на омбудсмана м.г. ВАП формирана кореспонденция в отдел " Надзор за правда “ и предприе " незабавни дейности “ за анулацията на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги в раздел " Такса за битови боклуци “.

Омбудсманът Диана Ковачева тогава сезира прокуратурата след осъществена лична инспекция в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия, по отношение на декларациите за освобождение от заплащане на такса битови боклуци, когато парцелът не се употребява, които се одобряват до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът бе до 30 ноември на миналата година. По закон обаче подаването на такива заявления е до края на годината.

Повод за инспекцията на омбудсмана и сезирането на ВАП бяха жалбите на пострадали притежатели на парцели от Община Видин, които алармираха омбудсмана, че им се отхвърля банкет на заявления, подадени след 31 октомври 2021 година, с аргумента, че са осъществени промени в нормативната уредба. В същото време тези промени не кореспондират с настоящия закон.

В сигнала си до прокуратурата омбудсманът осведоми, че и в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени спомагателни условия за освобождението от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Тогава омбудсманът категорично акцентира в мнението си, че законодателят тъкмо и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всевъзможни спомагателни условия, в това число условието за показване на удостоверения от снабдители на публични услуги, не намират основа в закона.

В писмото си от тази седмица ВАП осведоми проф. Ковачева, че към 29 октомври 2022 година прокуратурата открива 95 общински наредби, които

опонират на Закона за локалните налози и такси, на Закона за нормативните актове и други

" Установени бяха разпореждания от общински наредби, в които за подаването на заявления за освобождение от възнаграждение на такса за услугата по събиране и транспортиране на такса битови боклуци заради неползване на парцел, се вкарва по-кратък период от законоустановения в настоящата все още наредба на член 71 от Закона за локалните налози и такси “, осведомят от ВАП.

От писмото на прокуратурата излиза наяве още, че някои общински препоръки са въвели в допълнение изискване за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази опция е планувана единствено за парцели, които са недекларирани за главно жилище, а сходно условие в ЗМДТ отсъства.

От там осведомят още, че са установили и нарушавания на разпореждания по Закон за устройство на територията – при разкопаване на улични, тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства, с изключение на позволения за градеж, са изисквани преднамерено спомагателни позволения, за които са събирани обособени такси.

" Такива решения на общинските препоръки не намират съображение в ЗМДТ и в Закон за устройство на територията. Правомощията на общинския съвет по отношение на локалните такси и цени на услуги се базират на ЗМДТ, респективно на други специфични закони и е неприемливо да се демонстрират посредством въвеждане на ново задължение “, безапелационна е прокуратурата.

ВАП добавя, че в хода на инспекциите са открити и общински наредби, с които се регламентират сформира на административни нарушавания, скрепени със наказания, разнообразни от уредените на законово равнище в ЗМДТ.

Прокуратурата осведоми още, че в това време инспекциите им са траяли и към 17 януари т.г. те са обхванали всичките наредби от общинските препоръки в страната. Установени са 119 наредби, противоречащи на разпореждания от нормативни актове от по-висока степан. Подадени са общо 44 митинга до съответните административни съдилища, а от тях към този миг са налице 12 почетени на първа инстанция, пишат от ВАП и ползват лист на общините, в които са разкрили незаконосъобразни разпореждания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР