На 18 октомври се навършват 78 години от първото сражение

...
На 18 октомври се навършват 78 години от първото сражение
Коментари Харесай

Президентът Радев ще участва в тържествата в чест на Деня на военния парашутист

На 18 октомври се навършват 78 години от първото стълкновение на Парашутната тайфа.

 

Годишнината от паметната борба на височината Стражин и Денят на военния парашутист от Българската войска ще бъдат маркирани с тържествени церемонии на 18 и 19 октомври в София и в Пловдив.

 

Денят на военния парашутист от Българската войска е разгласен с решение на министъра на защитата през 1994 година

 

На този ден през 1944 година Парашутната тайфа от състава на Първа Българска войска взе участие за първи път в действителни бойни дейности. С цената на свидни жертви, дружината овладява мощно укрепения регион на височината Стражин, откривайки пътя за нахлуване на Българската войска. Офицерите, сержантите и бойците се борят безстрашно, жертвайки живота си, с цел да оцелеят другарите им.

 

За проявения подвиг и всеотдайност целият персонален състав на Парашутната тайфа е нараснал в звание, а телата на всички починали парашутисти са пренесени и заровени в България в „ Алеята на парашутиста “.

 

Ето по какъв начин ще бъде маркиран празникът:

 

Днес в столицата през днешния ден от 13.00 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специфичните интервенции (СКСО) ще отдадат воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „ Народно заседание “.

 

Държавният глава  Румен Радев ще одобри почетния часовой и ще отдаде респект пред паметната плоча до постройката на Народното събрание.

 

В тържествения обред ще вземат участие министърът на защитата Димитър Стоянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската войска, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.

 

По-рано същия ден военнослужещи от СКСО ще почетат паметта на починалите военни парашутисти с боен обред и поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите герои.

 

В Пловдив на 19 октомври в региона на СКСО (на ул. „ Ген. Радко Димитриев “ №2) от 10.30 ч. ще бъдат наградени военнослужещи от Специалните сили, отличени за проявен висок професионализъм със заповеди на министъра на защитата, началника на защитата и на командира на СКСО.

 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи признателен молебен във връзка храмовия празник на параклис „ Св. Йоан Рилски Чудотворец “ в региона на формированието, след което ще освети новопридобитата бойна и специфична техника на Специалните сили.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР