На 18 октомври Българската православна църква отбелязва деня на българска

...
На 18 октомври Българската православна църква отбелязва деня на българска
Коментари Харесай

Празник е! 12 златни имена черпят днес

На 18 октомври Българската православна черква отбелязва деня на българска и гръцка светица Света Злата, живяла през 18 век по време на османското иго в България. Ражда се в оскъдно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско.
Злата има още три сестри. Още от дребна се личи нейната рядка хубост, покорност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима религия в Господ. Рядката красота на девойката й донася огромни тествания и става мотив да понесе тествания на велика мъченица.
Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.
Турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото й на парчета. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна черква почитат паметта й на тази дата всяка година.
На някои от иконите си Светицата е изографисана в национална носия.
На този ден Църквата чества и деня на Свети Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което разказва живота и делата на Христос. Свети Лука бил прочут също и като превъзходен врач и надарен художник.
Родил се в сирийския град Антиохия, където решил да отдаде живота си в работа на Господ след срещата си със св. Павел. Преди това Лука се занимавал с лечителство и славата му на доктор се носела далеко. Около 50 година обаче, той изоставил тази активност и дружно със св. Павел тръгнал да популяризира Христос.
Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо приет за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои облика на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос. Смятан е за настойник на всички художници, ето за какво 18 октомври се празнува и като техен празник.
Днес имен ден честват всички, които носят имената Злата, Златка, Златан, Злати, Златко, Златимир, Златин, Златина, Златица, Златомир, Лука и Лукан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР