На 18 ноември се проведе десетото юбилейно издание на eMAG

...
На 18 ноември се проведе десетото юбилейно издание на eMAG
Коментари Харесай

Силвиу Гугуи, управител на "eMAG България": И тази година eMAG Black Friday отбеляза рекорди

На 18 ноември се организира десетото юбилейно издание на eMAG Black Friday - акция, която обичайно откроява водещите трендове в развиването на електронната търговия в България. Силвиу Гугуи - шеф на " eMAG България ", разяснява събитието, постигнатите резултати и потребителските настройки. Г-н Гугуи, в изследване в навечерието на кампаниятаседем от 10 българи от градското население споделиха, че имат намерение да закупят най-малко един продукт по време на шопинг събитието* - резултатите на акцията удостоверяват ли тези настройки?
- На eMAG Black Friday платформата имаше над 2.6 милиона визити, като над 11% са новите клиенти, създали поръчки - това е явен индикатор за продължаващо повишение на доверието в електронната търговия и на известността на акцията, в която можеше да се намерят положителни предложения за всеки усет и бюджет. Потребителите познават и чакат събитието, в границите на което имат опция да вземат артикули, от които се нуждаят: да вземем за пример домашен уреди, за ежедневните им потребности като капсули за пране, коледни дарове, спестявайки време и пари. Само през първата минута на акцията бяха регистрирани 1095 поръчки, а през така наречен " златна минута " - 07:04 ч., за една минута бяха поръчани 2282 броя артикули, което е с 656 повече от златната минута през 2021 година
Какви са водещите трендове, които забелязахте?
- Тазгодишното издание на eMAG Black Friday удостовери, че електронната търговия към този момент е константа в навиците за извършване на покупки на българите, с капацитет да отговори на упованията във връзка с многообразие на продуктови категории, положителни предложения, разнообразни способи за доставка и заплащане.

Потребителите търсят една дестинация за разнообразни типове покупки и поръчват артикули от най-разнообразни категории - добавяли са приблизително над 3 продукта в пазарската си количка в границите на акцията. Заедно с това са отделили по-висок бюджет за покупките си: приблизително 591 лева, което е нарастване със 161 лева по отношение на предходната година.
Реклама
И, несъмнено, налице е продължаващият take over на визитите през мобилни устройства, които доближават най-високото си равнище досега, съставлявайки 81.76% от общия брой визити. Доверието в платформата води и до рекордни индикатори на заплащанията с карта: 26.91% от поръчките бяха платени онлайн, най-големият % досега, защото от ден на ден клиенти избират да употребяват елементарен и безвреден метод на заплащане. По време на акцията клиентите се възползваха и от eCREDIT вариантите за покупки на погашение без рента, тъй че месечният им бюджет да не бъде нарушен.
Какви бяха част от най-търсените артикули?
- За деня на акцията регистрирахме поръчки на обща стойност 58.5 милиона лв., с 2.6 милиона повече от предходната година. Поръчваните артикули са от разнообразни категории, както от eMAG, по този начин и от 1816 Marketplace търговци на платформата, като измежду най-популярните са: мебели, артикули за дома и авто, следвани от артикули за деца, парфюми, персонална грижа и козметика, смарт телефони и дребни домашен уреди, преносими компютри и ИТ артикули.

Това издание на акцията удостовери, че хората са подготвени да похарчат повече за атрактивните предложения денем и са се възползвали от момента, с цел да купуват както дълготрайни артикули, по този начин и такива за ежедневна приложимост. Най-разнообразната поръчка е направена от Марково и включва 44 броя артикули от 29 разнообразни категории, а поръчаният артикул с най-висока стойност е дрон DJI Mavic 3 за 8569.99 лева

От необикновените предложения, предлагани от търговци на платформата особено за акцията, максимален интерес са привлекли ваучери за кулинарни преживявания (188 поръчки), монети и благородни метали (поръчки на 79.4 г), ваучери за курсове за личностно развиване (40 поръчки).
Реклама Как се подготвихте за това събитие?
- Започнахме още през лятото, както направиха и търговците от нашия eMAG Marketplace. Подготовката беше на всички равнища - предложения, услуги, технологии, разнородни способи за заплащане и доставка, с цел да обезпечим първокласно потребителско преживяване.

Тази година доставяме поръчки, направени в границите на акцията, от усъвършенствания с нововъведения логистичен център до Букурещ - в Джойта, Румъния. В него има най-съвременни технологии, които ни разрешават да бъдем още по-ефективни и продуктивни - оборудван е със смарт лавици и съвременни роботи след инвестиция на групово равнище в софтуерни нововъведения, която може да доближи 43 милиона евро. Тази организация ни разреши да стартираме да доставяме първите поръчки още същия ден, 18 ноември, и да си сложим за цел всички поръчки на артикули, предлагани от eMAG по време на акцията, да бъдат доставени най-късно до 3 декември. В резултат 36.85% от поръчките ще бъдат доставени до шоуруми на eMAG, куриерски офиси и easybox денонощни автоматизирани станции.

Над 300 продукта, поръчани до 9 ч. в деня на акцията със декларирано място за доставка easybox в София, бяха доставени още същия ден и над 12% от тях са били взети от клиентите още в деня, когато са ги поръчали.

Другият значим детайл за триумфа на акцията са офертите, които би трябвало да са от разнородни продуктови категории, налични и с атрактивни цени. Осигурихме над 2 милиона броя артикули на склад, предлагани от eMAG и от Marketplace търговците на цени, избрани от тях, като над 500 000 продукта, част от eMAG Black Friday 2022, бяха с най-ниска цена на платформата за последната година.**
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР