На 18 февруари 2018 г. в препълнената златна зала на

...
На 18 февруари 2018 г. в препълнената златна зала на
Коментари Харесай

Красимира Стоянова солира на Виенските виртуози в Златната зала на Музикферайн



На 18 февруари 2018 година в препълнената златна зала на Музикферайн и при възхитен банкет от страна на публиката австрийската камерна групировка " Виенски виртуози " изнесе своя трети концерт в границите на цикъла за сезон 2017 / 2018 година

В състава на този отбор са включени водещи инструменталисти от Виенската филхармония, а основател и нравствен мотор е бележитият австрийски музикант и кларинетист Ернст Отензамер. След неговата непредвидена кончина през юли 2017 година управлението на  " Виенски виртуози " е поверено на сина му Даниел Отензамер, соло-кларнетист на Виенската филхармония, взаимно с  неговия брат Андреас Отензамер - соло-кларнетист на Берлинската филхармония. Забележителните интерпретаторски качества на " Виенски виртуози " са приети от аудитория и рецензия, както в Австрия, по този начин и на интернационалните типичен подиуми. Ансамбълът постоянно гастролира в цяла Европа, в Япония и Съединени американски щати, а от сезон 2006/2007 г.  годишно изнася собствен концертен цикъл за Дружеството на приятелите на музиката във Виена.

Концертната стратегия на 18 февруари включваше въведение към операта “Капричио “ от Рихард Щраус, “ Зигфрид идилия “  от  Рихард Вагнер и Симфония №4 от Феликс Менделсон-Бартолди, наричана “Италианска “.

Събитието на вечерта бе специфичното присъединяване като гост-солист на българската оперна прима Красимира Стоянова, която извърши “Четири последни песни “ от  Рихард Щраус. През последните години Красимира Стоянова покори международните оперни подиуми и имаше своите блестящи триумфи в творбите на Рихард Щраус “Ариадна на Наксос “, “Кавалерът на розата “ и “Любовта на Даная “, само че паралено с това е приета като тънък и задълбочен  концертен тълковник и на “Четири последни песни “  от гениалния немски композитор, разгласен за късния романтик на европейската музика. Българската оперна прима е изпълнявала неведнъж тези песни,  в това число под палката на диригента Зубин Мета в границите на симфоничен концерт в Миланската Скала. Музикалната рецензия в Австрия и този път открои елегантното фразиране, майсторски овладяната динамичност, изумителната поетичност и нюанси в гласа на Красимира Стоянова, а вестник Kronen Zeitung подчертава на меланхолията и ефирността на звучене в нейната интерпретация.

Запис на целия концерт меломаните ще имат опция да чуят на 2 март в ефира на австрийската радиопрограма за класическа музика Ö1.

Ден след концерта шефът на Музикферайн  Томас Ангиан показа за слушателите на предаването “Алегро Виваче “  на програма  “Хоризонт “  своето задоволство  от креативния контакт с Красимира Стоянова:

Формацията “Виенски виртуози “ от години показва своя концертен цикъл за Дружеството на приятелите на музиката във Виена. Един от тези концерти е постоянно в Златната зала на Музикферайн и с присъединяване на специфичен посетител, който аз като шеф поканвам взаимно с  ансамбъла. Тази година това беше Красимира Стоянова – тя е освен изключителна певица и ценена от публиката тук, само че и измежду най-хубавите интерпретатори точно на “Четири последни песни “ от Рихард Щраус, както чухме и на концерта. Щастлив съм, че Красимира Стоянова постоянно гостува на сцената на Музикферайн като солист. Помня  нейни гастроли тук под диригентството на Рикардо Мути, възхищавали сме се на “Реквием “ от Верди с нейно присъединяване и несъмнено имаме взаимни бъдещи креативен проекти. През идната година тя ще изнесе тук песенна  вечер. С безспорна решителност ще заявя, че Красимира Стоянова сега е измежду най-забележителните певици - сопрани в света.

Кореспонденцията от Виена можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР