На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на тогавашна София,

...
На 18 февруари 1873 г. в покрайнините на тогавашна София,
Коментари Харесай

Васил Василев: На днешния ден да поискаме прошка от Апостола

На 18 февруари 1873 година в покрайнините на тогавашна София, на мястото, където през днешния ден се издига неговият монумент, е изпълнена присъдата, издадена против Левски - гибел посредством обесване.

Традиционно българската страна провежда възпоменателната гала за обесването на Васил Левски всяка година на 19 февруари, защото тя е призната при прекосяването от Григорианския към Юлианския календар, само че точната дата е точно през днешния ден - 18 февруари - или 6 февруари по остарял жанр.

От 18.00 часа на площад „ Васил Левски” в родния на Левски град Карлово ще се организира възпоменателна гала. В честванията ще взе участие и военният министър Красимир Каракачанов.

В Ловеч от 18.30 ч. пред паметника на Васил Левски в кв. "Вароша " ще се организира тържествена проверка-заря, в която ще вземат участие началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден военачалник Валери Цолов. Там ще бъде и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която ще одобри почетния строй и ще произнесе слово.

Традиционния поход-събор във връзка годишнината се организира през днешния ден до манастира "Света Петка " край Асеновград. Традицията съществува от 1937 година и тук се събират стотици туристи от съвсем цяла Южна България.

Обществеността и в Каварна преклони глава пред живота и делото на Васил Левски.

Велико Търново уважи по обед годишнината от обесването на Васил Левски с боен обред и поднасяне на цветя пред паметника на Апостола.

На днешния ден ( Сирни заговезни ) би трябвало да желаяме амнистия от Апостола, за това, че не сме съумели да изпълним заветите му и да създадем България такава, каквато той е желал да я види. Това сподели по време на честването във Велико Търново Васил Василев - ръководител на Общобългарския комитет "Васил Левски ", представен от Българска телеграфна агенция.

В словото си Василев уточни, че заветите на Левски са национално благосъстояние, те дават основата, на която можем да стъпим, с цел да бъдем равни с другите европейски нации.

"В идеологията на Левски се крият всички тези неща, които в случай че се съблюдават, по-бързо ще се извърви пътят към една мощна, мощна, с проспериращ народ, свободна и демократична страна ", сподели Василев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР