На 18.05.2023 г. в гр. Стамболийски се проведе информационна конференция

...
На 18.05.2023 г. в гр. Стамболийски се проведе информационна конференция
Коментари Харесай

„Водено от общностите местно развитие“ подход дава нови възможности за населението на община Стамболийски



На 18.05.2023 година в гр. Стамболийски се организира осведомителна конференция за разпространение и консултиране на тактиката на Местна инициативна група  община Стамболийски, по отношение на осъществяване на Административен контракт №РД50-136/ 13.04.2023 година за даване на безплатна финансова помощ по процедура № BG06RDNP001-19.610 за асортимент на планове за подготвителни действия по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни действия “ от мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “ от Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година

Присъстваха огромен брой заинтригувани лица от нестопански браншове на които бе разяснено в детайли за опциите които методът „ Водено от общностите локално развиване (ВОМР) “ предлага за локалната общественост.

Какво е методът „ Водено от общностите локално развиване (ВОМР) “?

Целта на метода е локалните общности сами да дефинират цели си за развиване, след осъществяване на необятни съвещания със заинтригувани страни от гражданския, неправителствения, стопанския и обществения бранш, изхождайки от обстоятелството, че месното население най-добре познава своите проблеми, локалните потребности, цели и капацитет за развиване.

Подходът се ползва от локални инициатвни групи, които са юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност, включващи представители на стопанския, нестопанския и обществения браншове от дадена територия и регистрирани като сдружения по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.



Местните инициативни групи създават тактиките за ВОМР, които следва да водят до стабилно развиване на териториите, на които се ползват посредством поддръжка на въвеждането на нововъведения (иновативни практики, способи, процеси, подходи и др.) на териториите на МИГ, стимулиране на локалната стопанска система и локалното произвеждане, поддръжка за обществени действия, ориентирани към всички нуждаещи се групи, поддръжка за качествено обучение, възстановяване на изискванията за живот и на положението на околната среда.

Какви благоприятни условия предлага метода ВОМР и какви са изгодите за развиване на локалните общности?

Възможностите, които предлага метода са създаване и използване на тактики за развиване, които включват финансиране на планове, които дават отговор на локалните потребности, основават и резервират претовареност за локалното население и са в интерес на дребния локален бизнес. Чрез тях се основават по-добри стопански, обществени и екологични условия за живот в дребните население места, поддържа се многосекторното развиване на локалните стопански системи. За да се реализира многосекторното развиване на локалната стопанска система се предизвиква използването на така наречен многофондови метод на финансиране.

Прилагането на многофондово финансиране на метода ВОМР обезпечава благоприятни условия за сложно многосекторно развиване на териториите на локалните общности. Водещ фонд, предоставящ поддръжка на ВОМР е Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Многофондовото използване на метода ВОМР получава поддръжка и от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) и Европейския обществен фонд (ЕСФ+).

Подхода ВОМР се отразява позитивно на териториите на локалните общности като води до основаване и подсилване на административен потенциал за работа с планове с европейско финансиране на локално ниво; поддържа самоуправлението и децентрализацията; обезпечава поддръжка за дребния бизнес посредством вложения в доста на брой дребни планове, което от своя страна забавя процесите на обезлюдяване на дребните обитаеми места; поддържа многосекторно развиване на териториите; построява локална еднаквост и сближение на локалната общност; води до възстановяване на икономическото и общественото положение на локалните поданици.

Участниците в осведомителната конференция демонстрираха забележителен интерес към метода, както и опциите, които той дава на локалната общественост.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР