На 18.01.2023 г. Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност

...
На 18.01.2023 г. Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност
Коментари Харесай

Обвиниха сириеца, опитал да подкупи полицай с 10 000 евро

На 18.01.2023 година Софийска градска прокуратура притегли към наказателна отговорност 23-годишния сирийски жител А. К. и го задържа за период до 72 часа за рушвет на полицейски чиновници и за шофиране след приложимост на високорискови наркотични субстанции.

Според събраните в ранния стадий на следствието доказателства на 18.01.2023 година към 01:00 часа в гр. София, бул. „ Княз Ал. Дондуков “ № 1, пред кръстовището с бул. „ Княгиня Мария Луиза “ чиновници на реда направили инспекция на А. К., който управлявал моторно транспортно средство – лек автомобил марка „ Ш. “. Взетата от лидера проба с техническо средство Дръг Тест 5000 била позитивна за канабис, амфетамин и метамфетамин. На А. К. били сложени белезници и бил настанен на задната седалка на полицейски автомобил. Вътре в автомобила той пуснал на пода две пачки с банкноти в евро на обща стойност 10000 евро, като споделил на служителите на реда А. К. – мл. автоконтрольор в „ Отдел пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи, К. И. и И. Г. – старши служители на реда при отдел „ Охранителна полиция “ Столична дирекция на вътрешните работи, че тези пари са за тях, с цел да не го задържат и да му върнат свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство.

А. К. бил отведен във ВМА – гр. София за кръвна проба, която той отказал да даде. При влизане в постройката на болничното заведение А. К. предложил 3000 лева и ръчен часовник марка „ Р. “ на други двама служители на реда – на Е. С. – мл. автоконтрольор в „ Отдел пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи и на Л. А. – шеф група в „ Отдел пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи, още веднъж с цел да не го задържат и да не му бъде отнемано свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство.

Полицаите неотложно докладвали за случая и в изискванията на необходимост от органите на 05 РУ-СДВР било формирано досъдебно произвеждане, което се води под надзора и управлението на СГП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор реши, че те са задоволителни за привличане на А. К. към наказателна отговорност, както и че са налице предпоставките обвиненият да бъде арестуван за период до 72 часа.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за взимане по отношение на обвинения на мярка за неотклонение задържане под стража.

За закононарушението по член 304а във вр. с член 304, алинея 1 във вр. с член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс, се планува наказване отнемане от независимост до 10 години и санкция до 15000 лв., а за закононарушението по 343б, алинея 3 от Наказателен кодекс – отнемане от независимост от 1 до 3 години, санкция от 500 до 1500 лв. и отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, като може да бъде наложено и наказване отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба.

Парите и часовникът са конфискувани като материални доказателства по делото и според член 307а от Наказателен кодекс подлежат на лишаване в интерес на страната като предмет на закононарушението рушвет. Това оповестиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР