На 17 юни православната църква отдава почит на светците Мануил,

...
На 17 юни православната църква отдава почит на светците Мануил,
Коментари Харесай

Почитаме тримата Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил

На 17 юни православната черква отдава респект на светците Мануил, Савел и Исмаил и всички с имената Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил честват през днешния ден имен ден.

Тримата светци са братя и са живели в Персия, като по тяхно време християнството е били публикувана вяра в страната.

Владетелят на страната ги изпраща на договаряния с император Юлиан Отстъпник, с който желал да подписа мир.

Братята били християни, само че императорът желал от тях да вземат участие в езически обреди в чест на боговете, с цел да означи тържествено идването им. Те не приели, тъй като с тези ритуали се противопоставяли на вярата им, а императорът ги санкционирал с мъчения.

Въпреки тежките изтезания светците отказвали да предадат вярата си и най-после Юлиан Отстъпник заповядал да ги посекат с меч. Когато убиват светците, станало мощно земетресение и земята поела телата на братята, с цел да не могат езичниците да ги изгорят.

На мястото на тяхното ликвидиране ставали доста чудеса и хората, които ставали свидели, приели християнството.

 Кръст

Когато персийският държател схванал за убийството на тримата пратеници, изпратил армия против византийския император. Юлиан бил убеден в успеха и със своя армия тръгнал към персийската столица, само че бил позорно надвит.

Юлиан Отстъпник е последният езически император и след неговата гибел край персийската столица Ктезифон Константинопол приема християнството.

В загубата му жителите на Византия виждали намесата на Божията ръка, която желала да отмъсти за несправедливото ликвидиране и мъчения на тримата светци, пристигнали с цел да сключат мир.

30 години след мъченическата гибел на братята Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики подрежда да се построи храм на тяхно име във византийската столица.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР