На 17 юли, последния ден от горещниците, почитаме името на

...
На 17 юли, последния ден от горещниците, почитаме името на
Коментари Харесай

Почитаме св. Марина: Покровителка на змиите и бурите

На 17 юли, последния ден от горещниците, почитаме името на св. Марина, известна още като Огнена Марина.

За античните огънят е по едно и също време плодородна и рискова естествена буря. Християнската традиция е трябвало да се пригоди към него. Затова у нас езичество и християнство се преплитат в честванията точно на този ден.

Света Марина била щерка на езически сановник в Антиохия. Когато била на 12 години, тя отишла с родителите си при един християнин, който им разказал за Исус и неговата задача. Макар и възпитана в идолопоклонничество, дребната Марина била мощно привлечена от философията на новата вяра и приела надълбоко в сърцето си нейната мъдрост и послания.

Не след дълго, притеглен от нейната деликатност и хубост, управителият на източните страни – Олимврий, поискал да я вземе за жена. За да изкорени обаче християнската й обич, той я хвърлил в тюрма и я изправил на съд. Всички кървави изтезания Марина лекувала с вярата си и на идващия ден по тялото й нямало диря от рани, с което учудвала всички.

В някои региони на България светицата се уважава като настойничка на брака, бурите, водите и пожарите, стопанка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Затова през днешния ден се съблюдават доста забрани – не се работи нито на равнищата, нито вкъщи.

След Света Марина стартира и сезонът на седенките. Затова този празник е толкоз значим за девойките. В този ден те потапят конче във вода и вечер го оставят да изсъхне на огнището. Наричат го по следния метод: "Нека както съхне този конец, да съхнат и момците по мен ".

Старите хора имат вяра, че Светицата се явява в сънищата на хора, които имат вяра в нея, пророкува или дава упътвания какво да се направи, с цел да се спасят вярващите от заболявания и несгоди. В доста от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, изключително мощни в деня на Света Марина – 17-ти юли.

Света Марина се уважава и като настойничка на Южното Черноморие. На този ден празник отбелязва и град Созопол.

Освен имениците, празник имат ковачите, калайджиите и хлебарите.

Честит празник на всички!

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР