На 17 януари 1991 г. започва операция Пустинна буря -

...
На 17 януари 1991 г. започва операция Пустинна буря -
Коментари Харесай

Преди 33 години Джордж Буш обявява края на войната в Персийския залив

На 17 януари 1991 година стартира интервенция " Пустинна стихия " - военна интервенция на съюзническите сили под командването на Щатите за освобождението на Кувейт
Президентът на Съединени американски щати Джордж Буш афишира края на войната в Персийския залив на 27 февруари 1991 година. Войната стартира на 9 август 1990 година Поводът за военната интервенция, е че президентът на Ирак Саддам Хюсеин афишира Кувейт за 19-та провинция на Ирак.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации приема резолюция 662, която дефинира анексията като юридически противозаконна. На 17 януари 1991 година стартира интервенция " Пустинна стихия " - военна интервенция на съюзническите сили под командването на Съединени американски щати за освобождението на Кувейт.

Операцията се организира на две съществени етапи, като първата е въздушна - 37 дни офанзивите се организират по въздух. Въздушната атака остава като една от най-мащабните след Втората международна война.

Втората фаза стартира на 24 февруари 1991 година и в границите на 100 часа съдружните сили стартират мощна земна атака, с която принуждават Ирак да отстъпи окупираната столица Кувейт.

Ето изказването на президента Джордж Буш от 27 февруари 1991 година, с което афишира успеха на съдружните сили и края на войната в Персийския залив, представено от Българска телеграфна агенция:
Джордж Буш разгласи края на войната
Президентът на Съединени американски щати Джордж Буш разгласи тържествено, че Кувейт е освободен, а иракската войска е победена, предава тогава кореспондентът на Българска телеграфна агенция Красимир Друмев.

В обръщението си към нацията, прочетено по радио и телевизионните станции в 21 часа нюйоркско време, Джордж Буш съобщи, че в среднощ многонационалните сили приключват настъпателните бойни интервенции. Президентът с горделивост приказва в няколкоминутното си послание за успеха на цялото човечество. Той сподели, че в случай че иракски войски стрелят по многонационалните сили, те ще получат съдбоносен отпор.

Съединени американски щати и техните съдружници ще се придържат към трайно преустановяване на огъня, откакто Ирак освободи всички военнопленници. Заложници от други страни и съобщи тленните остатъци на починалите.

Джордж Буш прикани багдадския режим да извърши всички резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по спора в Персийския залив.

Сухопътната атака на многонационалните сили продължи тъкмо 100 часа. По думите на американски военачалници републиканската армия на Саддам Хюсеин е оказала дребна опозиция, а десетки хиляди иракски бойци са бързали да се предадат на многонационалните сили. Командващият интервенцията " Пустинна стихия " военачалник Норман Шварцкопф се засмя пренебрежително, когато на конференция бе запитан дали Саддам е военачалник.

Пред нас е задачата да се реализира исторически мир в Близкия изток, сподели довечера в обръщението си президентът Буш. Наблюдатели тук са на мнение, че тази задача може да се окаже по-трудна от военната победа над Саддам.

Джордж Буш заплаши иракския началник, че в случай че не извърши изискванията, оповестени от обединението, бойните дейности против останките от иракските войски могат да бъдат обновени.

Президентът не криеше гордостта си от постигнатото от американската войска и нейните съдружници. Разгромяването на иракските войски, реализирано за ненадейно малко време, обезпечава висока известност на Буш и тук се разяснява, че преизбирането му за президент наподобява несъмнено. Политици показват, че войната против Ирак сплоти американската нация, отпрати надалеч обратно мъчителния спомен за провалянето във Виетнам и изведе на напред във времето сравнението с героизма през Втората международна война.

Джордж Буш е разпоредил на държавния секретар Джеймс Бейкър да приготви дружно със Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нужното за публично преустановяване на войната. Той категорично акцентира, че и отсега нататък иракският народ няма да бъде третиран като зложелател и Съединени американски щати ще продължат да подкрепят страните в този регион на света.

***

Кайро, 27 февруари 1991 година Водачи на кувейтската опозиция оповестиха късно нощес, че към този момент имат цялостен надзор над столицата си. Те оповестиха, че отстъпващите иракски войски са взели със себе си като заложници хиляди кувейтски жители. Иракчаните оставили след себе си огромно количество оръжие и бойна техника - танкове, артилерия, боеприпаси.

Изоставена била и цяла зенитна батарея. Според източници на кувейтската опозиция голям брой иракски бойци били пленени в град Кувейт и били откарани в един локален затвор. Предполага се, че в града към момента има укрити иракски бойци.

***

Кайро, 27 февруари 1991 година Общо в течение на 41 денонощия от началото на интервенция " Пустинна стихия " силите на анти иракската коалиция са унищожили 2085 иракски танка, 962 бронетранспортьора, над 1500 оръдия и други артилерийски системи. Пленени са над 30 000 иракски военнослужещи. Това заяви нощес на специфична конференция в Пентагона началникът на оперативния отдел на съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, генерал-лейтенант Томас Кели.

За същия период загубите измежду персоналния състав на американските войски са следните: 55 убити, 155 ранени, 30 - безследно изчезнали и 9 пленени. (...)

***

Кайро, 27 февруари 1991 година Президентът на Съединени американски щати Джордж Буш съобщи през днешния ден, че освобождението на страната Кувейт е съвсем завършило, само че неговият министър на защитата Ричърд Чейни уточни, че това не е задоволително. Според Чейни задачата е да се унищожи нападателната военна мощност на Ирак и това ще отнеме " още няколко дни ". (...)

***

Новините през изтеклата нощ

Вашингтон, 28 февруари 1991 година Кувейт е освободен, иракската войска е победена и нашите военни цели са реализирани, съобщи в телевизионно послание към нацията американският президент Джордж Буш. Той заяви, че тъкмо в среднощ вашингтонско време /седем часа сутринта българско време/ всички американски и съюзнически сили ще прекратят нападателните бойни интервенции, в случай че иракската войска спре огъня и не изстрелва повече ракети, предава тогава Българска телеграфна агенция.

Президентът акцентира, че с цел да спре войната, Ирак би трябвало да извърши всички резолюции на съвета за сигурност, признати след иракската експанзия, да освободи всички военнопленници, да уточни разположението на минните полета. Буш заяви, че идната седмица за Близкия Изток ще замине държавният секретар Джеймс Бейкър, с цел да стартира мирни договаряния.

***

Обединени народи, 28 февруари 1991 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани Ирак да извърши и дванайсетте резолюции, които Съветът одобри след иракската експанзия в Кувейт, заяви Ройтер. На закрито съвещание още един път били разисквани иракските оферти, съдържащи се в публикуваното като формален документ на Организация на обединените нации писмо.

На иракския външен министър Тарик Азиз до ръководителя на Съвета за сигурност. В него се показва подготвеност Ирак да извърши три от резолюциите, предвиждащи евакуиране от Кувейт, на оповестяване на анексията му за недействителна и погашение на репарации. Според представени от Ройтер западни и руски източници множеството членове на Съвета за сигурност желаят Ирак ясно да отговори дали приема всички резолюции. Очаква се ръководителят на Съвета за сигурност да изиска посредством иракския представител в Организация на обединените нации Багдад допустимо най-бързо да уведоми Организация на обединените нации за мнението си.

***

Обединени народи, 28 февруари 1991 година На 27 февруари, призори по локално време е приключило изтеглянето от Кувейт на всички иракски войски, се споделя в публикуваното тази нощ в Организация на обединените нации публично писмо на непрекъснатия представител на Ирак в Организация на обединените нации Абдул Амир ал Анбари до ръководителя на Съвета за сигурност.

В посланието се акцентира, че изтеглящите се от Кувейт иракски елементи не престават да бъдат атакувани " от американски и подкрепящи агресора сили ".

***

Обединени народи, 28 февруари 1991 година Иракското посланичество в Организация на обединените нации популяризира писмо на иракския външен министър Тарик Азис, в което той декларира, че Ирак приема, без да слага никакви условия, и дванайсетте резолюции на Съвета за сигурност за иракско-кувейтския спор и войната в залива.

Както оповестява организация Франс прес писмото е адресирано до ръководителя на Съвета за сигурност и до генералния секретар на Организация на обединените нации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР