На 17-ти февруари в зала Емил Димитров на Читалище Съгласие-1869“

...
На 17-ти февруари в зала Емил Димитров на Читалище Съгласие-1869“
Коментари Харесай

Изключителен успех на премиерата с авторска музика на Христо Йоцов по повод 70 г. Плевенска филхармония/ВИДЕО-СНИМКИ/

На 17-ти февруари в зала " Емил Димитров " на Читалище „ Съгласие-1869 “ се състояконцертът, с който в Плевен стартира отбелязването на 70-та годишнина от основаването на Плевенска филхармония. Програмата съдържаше напълно творби, основани от композитора Христо Йоцов.



Публиката в препълнената зала почете със спонтанни аплаузиизпълненията на музикантите от Плевенска филхармония и солиститеМихаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов - тромбон, Василена Серафимова - маримба и Христо Йоцов - ударни принадлежности. На диригентския пулт беше Борислав Йоцов.



Веднага след последните акомпанименти на концерта и продължителния аплауз от публиката, под звуците на " Happy birthday " в залата беше въведена празнична торта. Изненадата беше във връзка рождения ден на създателя музиката в концерта Христо Йоцов, който написа особено за събитието Празнична интродукция " Плевен 2023 ", по случай юбилеяна Плевенскафилхармония.



„ За мен музиката е нещо, което не е мое обвързване или служба, която заемам. За мен това е моето занимание и по този начин това, което върша е за наше взаимно наслаждение – за тези които свирят и за тези, които слушат “.

Това сподели пред публицисти Христо Йоцов директно след финала на концерта с негова авторска музика, отдаден на 70-та годишнина на Плевенска филхармония, който се състоя на 17-ти февруари в плевенското читалище „ Съгласие-1869 “.Христо Йоцов акцентира, че музиката в програмата на концерта се извършва за пръв път, а музикантите от Плевенска филхармония са се справили прелестно:

„ Всичко е доста, доста ново. Оркестърът се оправи ослепително, ние работихме на драго сърце с сътрудниците и се надявам, че и те са изпитали същите чувства в взаимната ни работа, и „ шоуто продължава! “.

Веднага след финалните акомпанименти на концерта, създателят на музиката в него Христо Йоцов беше сюрпризиран с празнична торта по случай неговия рожден ден, който в действителност беше ознаменуван с музикалното събитие.

За Дарик радио, шефът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски сподели:

„ Получи се необикновен концерт и изричам дълбоката си признателност към Христо Йоцов за това, че се довери и даде на Плевенска филхармония своите два концерта с първо осъществяване в Плевен, както и за това, че написа Празничната интродукция „ Плевен – 2023 “ във връзка 70-та годишнина на Плевенска филхармония.

Видяхме и невероятния банкет от страна на публиката с дългите аплаузи като израз на наслада по този начин, че е обикновено да чакаме сходна реакция и от публиката в столичната зала „ България “ на 21 февруари.

Този концерт е един празник и демонстрира едно равнище на българската музика, което би трябвало да отчетем и да се радваме, че българската музика има бъдеще, и още веднъж благодаря на Христо Йоцов за доверието “.

Фактът, че премиерата на концерта се състоя на 17-ти февруари, когато Христо Йоцов отбелязва рождения си ден е мотив минимум за повторното му показване на същата дата идната година ".

По мотив спонтанния жест от страна на композитора Христо Йоцов, който написа Празнична интродукция за юбилейната 70-та годишнина на плевенския симфоничен оркестър и тласъкът, който би дал в така и така дейната работа на оркестъра, шефът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски сподели:

„ Разбира се, когато сме по този начин възнаградени, нашата отговорност е да приемем жеста с нужния почит и да дадем всичко, на което сме способни “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР