На 17 ноември 2022 г. в Художествена галерия – Добрич

...
На 17 ноември 2022 г. в Художествена галерия – Добрич
Коментари Харесай

Отбелязват с изложба 110 г. от рождението на добричкия художник Ангел Томов

На 17 ноември 2022 година в Художествена изложба – Добрич ще бъде подредена галерия по случай 110 година от рождението на Ангел Томов – саморасъл добрички създател, чието творчество има свое непокътнато място в изобразителното изкуство на нашия град.

Ангел Томов е роден на 14 януари 1912 година в Добрич в многодетното семейство на хлебаря Атанас Томов. През 1927 година приключва прогимназиалното си обучение в българското учебно заведение в града и работи във фурната на татко си до края на живота си. Като младеж стартира самичък да се учи да рисува. През 1951 година за първи път взе участие в изложбата на художниците – самодейци в гр. Добрич. Участва в национални изложения в София, Силистра, в окръжните изложения на групата на художниците, както и в Общите художествени изложения " Земята и хората ", които се организират в Добрич. През 1989 година в галерията в Добрич е уредена независима галерия на създателя.

Основна тематика в творбите му е родният град, тогавашният Добрич, който изобразява с любов и носталгия.

Ангел Томов ни напуща на 18 април 2001 година

Осемнадесет платна от фонда на галерията напомнят за творчеството на този непретенциозен, спокоен и ухилен човек, самообразован художник, който е и един от създателите на групата на художниците в града. Изложбата ще може да бъде забелязана до 12 декември.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР